Kahramanmaraş koşullarında farklı ekim sıklığının, sudanotu çeşidinin (Sorghum sudanense (piper) staff) bazı tarımsal özellikleri ile ışık kullanımı ve yaprak alanı gelişimi üzerine etkisi
Effects of different row spacing applications on some agricultural characters, radiation usage and leaf area development of sudangrass (Sorghum sudanense (piper) staff) in Kahramanmaraş conditions
  1. Tez No: 120768
  2. Yazar: SEVİLAY PAKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA KIZILŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sudanotu, Bitki Sıklığı, Yaprak Alanı İndeksi, Işık Kullanımı III, Sudangrass, Plant Population, Leaf Area Index (LAI), Radiation Use Efficiency (RUE). IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Sevilay PAKSOY KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ AN ASİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA FARKLI EKİM SIKLIĞININ, SUDANOTU ÇEŞİDİNİN {Sorgum sudanense (Piper) Staff) BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERİ İLE IŞIK KULLANIMI VE YAPRAK ALANI GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ SEVİLAY PAKSOY DANIŞMAN: Doç.Dr. MUSTAFA KIZILŞİMŞEK Yd:2002 Sayfa:36 Jüri:Doç.Dr.MUSTAFA KIZILŞİMŞEK Yrd.Doc.Dr.Adem EROL Yrd.Doç.Dr.Adem KAMALAK Kahramanmaraş koşullarında farklı ekim sıklığının, sudanotunun, bazı tarımsal özellikleri ile ışık kullanım etkinliği ve yaprak alanı gelişimi üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılan bu çalışmada Gözde 80 melez çeşidi kullanılmıştır. Deneme, 2001 yılı II. Ürün yetiştirme sezonunda, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünün, araştırma sahası olarak kullandığı Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında yürütülmüştür. Birinci biçim, ikinci biçim ve toplam yeşil ot ve kuru ot verimlerinde 20 cm sıra arası mesafesinden en yüksek değerler elde edilmiştir. Protein veriminde 40 cm sıra arası mesafesinden en fazla değer elde edilmiş ve ona en yakın değer olarak da 30 cm sıra arası mesafesi gözlenmiştir. Sıklık azaldıkça toplam yeşil ve kuru ot verimi ile protein veriminin azaldığı saptanmıştır. Yaprak alanı indeksi ve buna bağlı olarak da ışık kullanım etkinliği farklı ekim sıklığı mesafelerine göre değişiklik göstermiş, en yüksek yaprak alanı indeksi 20 cm ve 30 cm ekim sıklığından, yine en yüksek ışık kullanımı 20 cm ve 30 cm sıra arası mesafelerinden elde edildiği saptanmıştır. Bu durum araştırma içerisinde toplam yeşil ot verimiyle de desteklenmiştir. Sıklığın artması Ue ışık kullanımı ve yaprak alanı indeksinin arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sevilav PAKSOY UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCONCES DEPARTMENT OF FBELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT ROW SPACING APPLICATIONS ON SOME AGRICULTURAL CHARACTERS, RADIATION USAGE AND LEAF AREA DEVELOPMENT OF SUDANGRASS (Sorghum sudan ense (Piper) Staff) IN KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS SEVTLAY PAKSOY SUPERVISOR: AssocProf-Dr.MUSTAFA KIZBLSIMSEK Year:2002 Pages: 36 Jury: Assoc.Prof.Dr.MUSTAFA KTZDLSTMSEK Assist.Prof.Dr.Adem EROL Assist.Prof.Dr.Adem KAMALAK This study was conducted in order to determine the effects of sowing densities on Leaf Area Index (LAI) and Radiation Use Efficiency (RUE) of Gözde 80 sudangrass cultivar. Field researches were managed at Agricultural Research Institute in the second crop growing season of 2001 in Kahramanmaraş district. The highest green and dry herbage yield in first cut, second cut and in total were obtained from 20 cm row spacing. The highest total green herbage yield was 9869.60 kg/da and the highest dry herbage yield was 2672.06 kg/da. 20 cm and 40 cm row spacing applications gave the highest crude protein yield with 364.99 kg/da and 345.61 kg/da respectively. Green herbage yield, dry herbage yield and protein yield were decreased by decreasing plant population. LAI and RUE showed variation throughout the vegetation period. The highest LAI and RUE values were obtained from 20 cm and 30 cm row spacing applications. This situation was supported by obtained green and dry herbage yield data of research. LAI and RUE was increased by increasing plant density.