Çam keseböceği (Thaumetopoea pityocampa (schiff. )) (Lepidoptera, Thaumetopoeidae)'nin önemli predatörü Calosoma sycophanta L. (Caleoptera, Carabidae)'nin bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the some biologic characteristics of Calosoma sycophanta L. (Caleoptera, Carabidae), which is an important predatory of pine processionary moth (Thaumetopoea pityocampa (schiff. )) (Lepidoptera, Thaumetopoeidae)
- Tez No: 120775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, kızılcam {Pinus brutia), çam keseböceği {Thaumetopoea pityocampa (Schiff.)), Calosoma sycophanta L, biyoloji. n, Kahramanmaraş, calabrian pine (Pinus brutta Ten.), pine processionary moth (Thaumetopoea pityocampa (Schiff.)), Calosoma sycophanta (L, biology. in
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET ^ ÖZGÜR TOPRAK KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET ÇAM KESEBÖCEĞİ {Thaumetopoea pityocampa (SCHlFF.)) (LEPIDOPTERA, THAUMETOPOEIDAE)'NİN ÖNEMLİ PREDATÖRÜ Calosoma sycophanta L. (COLEOPTERA, CARABH)AE),NIN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Özgür TOPRAK Danışman: Doç. Dr. Mehmet KANAT Yıl: 2002, Sayfa: 35 Jüri: Doç. Dr. Mehmet KANAT Prof. Dr. Cengiz BAHADIROĞLU Prof. Dr. Cafer MART Çam keseböceğinin predatörü olan Calosoma sycophanta (L.)'nın biyolojisinin belirlenmesi ile ilgili bu araştırma 2001-2002 yıllarında Kahramanmaraş'ta yapılmıştır. C sycophanta erginlerinin Kahramanmaraş ilinde şubat sonu ile mart ayının ilk haftasında topraktan çıktıkları ve bu erginlerin kızılçamlar üzerinde bulunan keselerdeki çam keseböceği larvaları ile beslendikleri gözlenmiştir. 1-1,5 hafta beslenen erginlerin çiftleştikleri ve nemli toprağa yumurta bıraktıkları tespit edilmiştir. C sycophanta' nın ovipozisyon sûresinin 20-25 gün sürdüğü; bırakılan yumurtaların açılma süresinin 6-13 gün olduğu; ilk çıkan larvaların 7-8 mm uzunluğunda olduğu ve larvanın yumurtadan çıktığında kirli beyaz-sarı renginin 1- 1,5 saat içerisinde siyaha döndüğü belirlenmiştir. Larvaların 3 larva gömleği değiştirdiği; haziran ayında oluşan pupanın serbest pupa tipinde olduğu; pupa döneminin ortalama 9-16 gün devam ettiği ve pupa dönemi sonunda erginleşen bireylerin kışı geçirmek için toprağa girdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÖZGÜR TOPRAK DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM MSc THESIS ABSTRACT DETERMINATION OF THE SOME BIOLOGIC CHARACTERISTICS OF Calosoma sycophanta L. (COLEOPTERA, CARABIDAE), WHICH IS AN IMPORTANT PREDATORY OF PINE PROCESSIONARY MOTH (Thaumetopoea pityocampa (SCHIFF.)) (LEPIDOPTERA, THAUMETOPOEIDAE) Özgür TOPRAK Supervisor: DoçJDr. Mehmet KANAT Year: 2002, Pages: 35 Jury: Doç. Dr. Mehmet KANAT Prof. Dr. Cengiz BAHADIRO?LU Prof. Dr. Cafer MART The research related with determination of Calosoma sycophanta. (L.)'s biology which is the predator of Pine Processionary Moth (71 pityocampa) is performed in the years of 2001 and 2002, in Kahramanmaraş. It is observed in the research that the adults of C sycophanta emerged from the soil at the end of february and at the beginning of march. The adults have fed with larvae of Pine Processionary Moth which stay in cases on the Calabrian pines. Adults that have fed for 1-1,5 week, have mate, and have hatched into moist soil The period of hatching continues 20-25 days. Larvae have taken from eggs during 6-13 days. In the first larvae period, length of C sycophanta is 7-8 mm and color of larvae is white-yellow, then color of larvae has transformed into black in 1-1,5 hours. Calosoma larvae changes their skins for three times. The pupae occured in June, is in the form of free pupae. This pupae period lasts for 9-16 days. Adults, which are developed at the end of pupae period, take into soil for overwinter.