Yapraktan ve topraktan farklı besin maddeleri uygulamalarının Antep fıstığı anaç gelişimi üzerine etkisi
The Effects of foliar and soil nutrient applications fertilizers on the vegetative growth of pistachio seedlings
- Tez No: 120774
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF NİKPEYMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı, Besin maddesi, Anaç II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET EMİNE SARSAL NAMTI KAHRAMANMARAŞ SUTÇU İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET YAPRAKTAN VE TOPRAKTAN FARKLI BESİN MADDELERİ UYGULAMALARININ ANTEPFISTIĞI ANAÇ GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Emine SARSAL NAMTI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Yusuf NİKPEYMA Yıl: 2002, Sayfa: 57 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Yusuf NİKPEYMA : Doç. Dr. Semih ÇAĞLAR : Yrd. Doç Dr. Hüseyin DİKİCİ Bu çalışmada (K.S.Ü.) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait cam sera ortamında 1999-2001 yılları arasında yürütülmüştür. Denemede P.vera çeşitlerinden Kırmızı çeşidi kullanılmıştır. Bu çalışmada bitki boylarının 20 cm uzunluğu temel alınıp her 15 gün aralıklarla yapraktan ve topraktan besin elementleri uygulanmıştır. Gerek gövde boyu gerekse gövde çapı bakımından tüm uygulamalarda yapraktan uygulama yapılanlar topraktan uygulama yapılanlardan daha iyi sonuç vermiştir. Değişik dozlarda yapılan uygulamalarda gövde boyunda Wuxal, gövde çapında ise Flora-x iyi sonuç verirken bunları diğerleri izlemiştir. Bu arada bitki besin maddelerinin kök boyu ve çapma etkisi istatistik açıdan önemsiz olurken G- leonardite dozlarının her iki uygulamada kök boyunda önemsiz olurken kök çapında önemli olarak saptanmıştır. Aynı dozların Flora-x yaprak uygulamasında kök boyu gelişmesinde önemsiz olurken topraktan yapılan uygulamada önemli çıkması ve bunun yanında Wuxal ise her iki uygulamada önemsiz olarak bulunmuştur. Dozlar arası karşılaştırmada kök ve gövde yaş ve kuru ağırlığında Flora-x ilk sırada olurken bunu G-leonardite ve Wuxal izlemiştir.Gövde yaş ve kuru ağırlığına baktığımızda gerek topraktan gerekse yapraktan her iki uygulamada Flora-x iyi sonuç verirken G- leonardite ise sadece yapraktan uygulamada olumlu Wuxal ise her iki uygulamada da önemsiz olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EMİNE SARSAL NAMTI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF HORTICULTURE MSc THESIS ABSTRACT THE EFFECTS OF FOLIAR AND SOIL NUTRIENT APPLICATIONS FERTILIZERS ON THE VEGETATIVE GROWTH OF PISTACHIO SEEDLINGS Emine SARSAL NAMTI Supervisor: Assist. Prof. Dr. Yusuf NİKPEYMA Yıl: 2002, Sayfa: 57 Jüri : Assist. Prof. Dr. Yusuf NİKPEYMA : Assoc. Prof. Dr. Semih ÇA?LAR : Assist. Prof. Dr. Hüseyin DİKİCİ This study was carried out at a greenhouse between the years 1999 and 2001 at the Department of Horticuluiture, Faculty of Agriculture, K.S.U. Pistachio cuitivar 'Kırmızı' was used as a rootstock in the experiment. The potted plants were fertilized by soil and foliar nutrient applications at 15 day interval, starting when the plants have reached 20 cm stem length. In stem length and diameters, the foliar nutrient applications gave better results than soil applications. The best stem elongation was obtained by Flora-x, followed by other nutrient compositions. The effect of different fertilizers on the root longht and diameter were statistically non-significant. However, G-leonardite improved the root diameter. Foliar Flora-x application did not affect the root devolopment,but it improved root system when used as soil applications. Foliar or soil Wuxal applications were in effective in the criteria measured.In the fresh and dry weight of roots or stems Flora-x resulted in higher values, followed by G-leonardit and Wuxal. The best results for stem dry and fresh weight were obtained by either soil or foliar applications of Flora-x. G-leonardit was effective by soliar application, while Wuxal appeared to be non-effective by both applications. Key Words : pistachio, nutrient solations, rootstock III