Kurutulmuş rumen içeriğinin japon bıldırcınlarının (Coturnix coturnix japonica) rasyonlarına eklenmesinin büyüme-gelişme ve karkas özellikleri üzerine etkisi
The effect of dried rumen content on growth performance and carcass traits of japanese quail (Coturnix coturnix japonica)
- Tez No: 120781
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜNYAMİN SÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Quail, Rumen content, Growth 111
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET KURUTULMUŞ RUMEN İÇERİĞİNİN JAPON BILDIRCINLARININ (Coturnix coturnixjaponica) RASYONLARINA EKLENMESİNİN BÜYÜME- GELİŞME VE KARKAS ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ İNCİ, Hakan Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim Dalı Tez Danışmanı:.Yrd. Doç. Dr. Bünyamin SÖĞÜT Mart-2002, 36 sayfa Bu çalışma kurutulmuş rumen içeriğinin Japon bıldırcınları rasyonlarına eklenmesinin büyüme ve gelişime üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaca ulaşmak için aynı gün yumurtadan çıkmış günlük toplam 250 adet Japon bıldırcını şansa bağlı olarak 5 gruba ayrılmıştır. Rasyona rumen içeriği eklenmesi ikinci hafta başlamıştır. Bütün civcivlerin günlük canlı ağırlıkları 0.01 g hassasiyetle tartıldıktan sonra 8 cm kalınlığında odun talaşı üzerinde büyütülmüştür. Denemede 1. Grubu içerisinde % 0 (kontrol), 2. grubu içerisinde %5, 3. grubu içerisinde %10, 4. grubu içerisinde %20 rumen içeriği bulunduran yem ve 5. grubu ise eklemeli olarak isimlendirilen grup oluşturmuştur. Rumen içeriği eklemeli grubun yemlerine 3. Haftadan itibaren katılmıştır. Yemleme bütün hayvanlara deneme sonuna kadar ad libitum olarak yapılmışın. Çalışmanın sonunda yapılan tanımlar da 1, 2., 3., 4. ve 5. deneme gruplarında elde edilen canlı ağırlık değerleri sırasıyla 167.36±2.83, 174.75±2.54, 170.46±2.59, 148.32±2.56, 153.39±2.80g olarak bulunmuştur. Karkas özellikleri olarak, erkeklerin ortalama göğüs ağırlıkları bütün gruplarda benzerlik göstermiş fakat 4. Grup hariç tüm gruplarda dişilerinkinden düşük bulunmuştur. Yemden yararlanma oranlan ise aynı sıraya göre 4.7, 3.98, 4.1, 5.3, ve 5.1 olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak, kurutulmuş rumen içeriğinin bıldırcın rasyonlarına %10 oranında katılması gerek canlı ağırlık ve karkas özelliklerine, gerekse yemden yararlanma oram yönünden olumlu olacağı kanısına varılmıştır. Anahtar kelimden Bıldırcın, Rumen içeriği, Büyüme-Gelişme, Karkas.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF DRIED RUMEN CONTENT ON GROWTH PERFORMANCE AND CARCASS TRAITS OF JAPANESE QUAIL {Coturnix coturnixjaponica) İNCİ, Hakan Msc, Animal Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Bünyamin SÖ?ÜT March 2002, 36 pages This study was conducted to investigate the effects of dried rumen content on growth performance and carcass traits of Japanese quail. To accomplish this goal, one-day-old 250 Japanese quails {Coturnix coturnixjaponica) were divided into 5 groups randomly. The rumen content was added to feed in the begining of 2 week of age for 1., 2., 3. and 4. groups. The feed of 1., 2., 3. and 4. groups had 0, 5, 10 and 20 % of rumen content and 5. groups were called as addive had 5, 10, 20 and 20 % of rumen content for 3., 4., 5., 6. week, respectively. All chicks were weighed by 0.01 g sensitivity by weekly and reared on 8 cm deep wood shavings. During the trail, all groups had ad libitum access to the feed. At the end of trail, least square means of live weight of 1., 2., 3., 4., and 5. groups were 167.36 ±2.83, 174.75±2.54, 170.46±2.59, 148.32±2.56, 153.39±2.80g, respectively. Average breast weight of males in all groups were similar, however, lower than female's except in 4 th group. FCR's were 4.7, 3.98, 4.1, 5.3, 5.1 fori., 2., 3., and 4. groups, respectively. As a result, it is tought that adding by 10 % of the rument into quail ration had positive effect on body weight, carcass traits and FCR of the quails.