Hakkari'deki ortaöğretim kurumlarında kimya eğitiminde anlaşılmayan kavramların araştırılması
The Study of some concepts understood difficultly chemistry education by the students of intermediate education Hakkari
- Tez No: 120819
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Metal-Ametal, Atom ve Yapısı, Asit- Baz, Buharlaşma-Kaynama, Sıcaklık-Isı, Kimyasal Bağ, Bileşik Tanıma, Yanlış anlaşılan kavramlar, Chemistry Education, Metal-Non Metal, Atom and Atomic Structure, Acid-Bas, Evaporation-Boling, Temperature-Heat, Chemical Bonds, The study of compounds, Concepts being misunder stood. Ill
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET HAKKARİ'DEKİ ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA KİMYA EĞİTİMİNDE ANLAŞILAMAYAN KAVRAMLARIN ARAŞTIRILMASI KILIÇ, Mükail Yüksek Lisans Tezi, OrataÖğretim Fen ve Matematik Alanlar Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet SAHAN Ocak 2002, 64 Sayfa Bu çalışma Hakkari'de bulunan genel liselerin tüm sınıflarında ve meslek liselerinin birinci sınıf öğrencilerinde, kimya dersi öğretiminde anlamada güçlük çekilen bazı kavramları tespit etmeyi ve bunların nedenlerini araştırmayı amaç edinilmiştir. Araştırmada 29 soru içeren bir anket uygulaması yapıldı. Ankette sorulan sorular çoktan seçmeli ve genel olarak şu kavramları içermektedir: Fiziksel-kimyasal değişme, atom ve yapısı, kaynama-buharlaşma, çözünme- çözünürlük, ısı-sıcaklık, asit-baz, mol kavramı, bileşik tanıma, kimyasal bağlar ve metal ametaller. Anket, Anadolu lisesi, normal lise, lise mezunu dershane öğrencilerine ve meslek liselerinin birinci sınıf öğrencilerine uygulandı. Genelde denek olarak 11 ve III. sınıf öğrencileri seçildi. Anket sonuçlan ve kavramları anlam yüzdeleri şöyledir: 1. Metal-ametal: 40 2. Çözünen-çözücü: 30 3. Çözelti: 40 4. Gazlar: 50 5. Atomun yapısı: 65 6. Asit-baz: 40 7. Isı-sıcaklık: 60 8. Bileşikler: 60 9. Kimyasal bağ: 30 Çalışma sonunda öğrencilerin büyük bir kısmı bu kavramların anlamlarını karıştırdıkları veya bilmedikleri görülmüştür. Bunun nedenleri de laboratuvar imkanlarının olmaması, az örnek gösterme, kavramların güncelleştirilmemesi ve model kullanmamaya bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STUDY OF SOME CONCEPTS UNDER STOOD DIFFICULTLY CHEMISTRY EDUCATION BY THE STUDENTS OF INTERMEDIATE EDUCATION HAKKARİ KILIÇ, Mükail Msc, Science and Mathematics in intermediate Education Department of Chemistry Education Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mehmet SAHAN January 2002, 64 Pages This Study aimed and fixing some concepts that are understood difficultly in chemistry education, by students in all the classes of general high schools and the first classes of trainning colleges in Hakkari and investigating the reasons bekind. Within the study a guastionnaire including 29 questions was appliet. The questions in the guestionnairy have multi answers and generally include these concepts: physical-chemical heat, acid-base,the concept of mol, the study of compounds, chemical bonds, metals and non metals The questionnaire was applied to students in anatolian high school, normal high school, to high school graduates atteudinf courses and first class students of training high schools. Generally students of second and third classes were chosen as test subject. The results of the questionnaire and the percentage of comprehension are as follows: 1. metal-non metal: 40 2. Solute-Solving: 30 3. Solutin: 40 4. Gas:50 5. Atomic structure: 65 6. Acid-base: 40 7. Temperature-heat: 60 8. Compounds: 60 9. Chemical bonds: 30 At the result of this study it was concluded that the great amount of students either mixed up all of the concepts or didn't know them at all. As reason for this lack of laboratuary means, showing less examples, lack of the actualization of the concepts and not using a model can be shown.