Cr2S3-Er2S3 sisteminde oluşan yeni üçlü fazların incelenmesi
Examination of the new triple phases in the formation of Cr2S3-Er2S3 system
  1. Tez No: 120852
  2. Yazar: ZEKİ BULAKBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF EYNULLAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek temperatürlü diferansiyel termik analiz, Röntgen faz analiz, Mikrostrüktür analiz, faz diyagramı, bileşik, katı çözelti, sitigh temperatured DTA, RFA, MSA, phase diagram, compaund, liguid solution ui
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Cr2S3Er,S3 SİSTEMİNDE OLUŞAN YENİ ÜÇLÜ FAZLARIN İNCELENMESİ BULAKBAŞL Zeki Yüksek Lisans Tezi, Orta öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Anabilim Dalı Tez Danışmam: Prof. Dr. Arif EYNULLAYEV Aralık 2002, 39 sayfa Bu araştırmada Er-Cr-S'den oluşan üçlü sistemin Cr2S3-Er2S3 kesiti incelenmiştir. Cr2S3-Er2S3 sisteminin incelenmesi sonucu diyagramda ErCr3S6, ErCrS3 ve Er3CrS6 bileşiklerinin oluştuğu görülmüş ve bu bileşiklerin yaşama sınırı, oluşma karakteri ve bazı fizikokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Faz diyagramının incelenmesi sonucu fizikokimyasal analizin yüksek temperatürlü diferansiyel termik analiz, röntgen faz analiz, mikrostrüktür analiz ve mikrosertliğin incelenmesi metotlarından faydalanılmıştır. Uygulanan metotların yardımıyla Cr2S3-Er2S3 faz diyagramı kurulmuş, diyagramın mürekkep karakterli olduğu, katı faz çözelti alanına sahip olduğu ve üç bileşiğin oluştuğu görülmüştür. Bileşiklerin oluşma karakteri, kararlılık bölgesi ve katı faz çözeltilerinin sıcaklığa dayanan sınırlan belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINATION OF THE NEW TRIPLE PHASES IN THE FORMATION OF Cr2Sr Er2S3 SYSTEM Bulakbaşı, Zeki MSc, Secondary instruction Science and Mathematic Departments Education Maînscîence Branche Supervision Prof. Dr. Arif EYNULLAYEV December 2002, 39 pages In fiits resarch the cross section of Cr2S3-Er2S3 of die three system that is supplied from Er-Cr-S has been examinted. At a result of examining of CtzS^-Ex^ the camponend ErCr3Sfc ErCrSa, Er3CrSs being supplied from diagram has been examined and the life period and supplying character of these components and some of their physicochemical features has been examined At a result of the examining at the phase diagram FA'stigh temperatured DTA, RFA, MSA and MSA's examining methods are used. With the help of methods used Cr2S3-Er2S3 phase diagram has been established and it was observed that the diagram is ink charactered and has solid phase liguid solution region and thre components supplying character, stability region and solid phase components border that's based on temperature has been seen.