Bayburt ilinde sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi
Economic analysis of cattle fattening farms in Bayburt province
  1. Tez No: 120867
  2. Yazar: UMUT ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agriculture of Bayburt, animal production, cattle fattening, gross product value, net return and profitability, farm income, costs of fattening, live weight cost
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAYBURT İLİNDE SİĞİR BESİCLİĞİNE YER VEREN TARIM İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Umut ÖZKAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet ERKUŞ Bu çalışmanın amacı, Bayburt ili'nde sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizini yaparak bu işletmelerin; ekonomik yapılarını, yıllık faaliyet sonuçlarını, kullandıkta üretim faktörlerinin miktarlarını ve üretim maliyetleri ile karlılıklarını belirlemektir. Bu bakımdan çalışmanın materyalini yörede sığır besiciliğinin yoğun olarak yapıldığı köylerden tabakalı tesadüfi örnekleme ile seçilen 40 adet işletmeden anket yoluyla toplanan veriler oluşturmuştur. Araştırmada sığır besiciliğine en az 10 baş hayvanla yer veren işletmeler seçilmiştir. Söz konusu işletmeler; 10-25 ile 26 ve daha fazla sayıda sığır besleyen olmak üzere iki büyüklük grubuna ayrılmıştır. Araştırma verileri 2000-200 1 üretim dönemine ait bulunmaktadır. Araştırma bulgularına göre, işletmeler ortalamasında gayrisafı üretim değerinin %60,1'i besicilik üretim faaliyetinden elde edilmektedir. Hayvan başına düşen saf hasıla ve tarımsal gelir miktarı işletmeler büyüdükçe daha yüksek olarak bulunmuştur. Buna bağlı olarak ekonomik rantabilite, 10-25 ve 26-+ başlık işletme büyüklük gruplarında sırasıyla; %0,36 ile %2,33 olarak hesaplanmıştır. İşletmeler ortalaması olarak 1-1,5 yaşlı ve tamamı kültür melezi olan hayvanlar 280 Kg iken besiye alınmakta, 176 gün süreyle, besiye tabi tutulmakta ve günlük 1,051 Kg/baş canlı ağırlık kazanarak ortalama 465 Kg canlı ağırlıkta iken besi tamamlanmaktadır. Bu işletmelerde günlük rasyona 7,2 Kg kaba yem 6,4 Kg kesif yem girmektedir. Bir baş besi sığırının bakım ve beslenmesi için günlük 15,8 dakika erkek işgücü kullanılmakta olup, böylece besi boyunca bir hayvana yaklaşık 46 saat erkek işgücü sarf edilmektedir. I kilogram canlı ağırlık artış maliyeti, 10-25 başlık grupta 2.456 bin TL iken 26-+ başlık grupta 1.991 bin. TL olmuştur ve işletmeler büyüdükçe maliyetler azalma eğilimi göstermektedir. 2002, 152 sayfa. ANAHTAR KELİMELER: Bayburt tarımı, hayvancılık, sığır besiciliği, gayrisafı üretim değeri, saf hasıla ve rantabilite, tarımsal gelir, besicilikte masraflar, canlı ağırlık maliyeti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis ECONOMIC ANALYSIS OF CATTLE FATTENING FARMS IN BAYBURT PROVINCE Umut ÖZKAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Ahmet ERKUŞ The aim of this study, is to determine the economic structure and annual results of cattle fattening farms in Bayburt Province. The data used were collected from 40 cattle fattening farms using stratified random sampling method and these farms were classified into two size groups as 10-2S and 26-+ heads. The data belong to 2000-2001 production period. According to the research results; the average of farms, %60, 1 of their gross product values are made up from cattle fattening. Net return and farm income per head were calculated on 26-+ heads group more than 10-25 heads gruop. Economical profitability, ratio was calculated as 0,36% and 2,33% by the farm size gruops respectively. The average age of the bull calves at the beginning of fattening period is 1-1,5 years. The average duration of fattening period is 176 days and this period, the average live weight gain is 185 kilograms and average daily live weight gain is 1,051 kilograms. In addition to 6,9 Kg forages, 6,1 Kg of concentrates were fed for one kilogram of live weight gain on these farms. The average labour requirement is 46 hours per head. Production costs of one kilogram of live weight gain was determined as 2.456.000 Iiras on 10-25 heads group as an average. This value is 1.991.000 liras on 26-+ heads group and as the farms size increases, the production costs per head tended to decrease. 2002, 152 pages.