Türkiye'de tarım bölgeleri itibariyle fenolojik verilere göre tarla çalışma günlerinin tespiti üzerine bir araştırma
A Research on determination of the number of field work days in respect of phenological data by agricultural regions in Turkey
  1. Tez No: 120866
  2. Yazar: HALİT SİVÜK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Field Work Periods, Field Work Days, Feneologkal Observation, Climatic Data, Production Pattern
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE TARIM BÖLGELERİ İTİBARİYLE FENOLOJİK VERİLERE GÖRE TARLA ÇALIŞMA GÜNLERİNİN TESPİTİ ÜZERİNE BÎR ARAŞTIRMA Halit SİVÜK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Halil FİDAN Bu araştırmada, öncelikle Türkiye'deki dokuz tarım bölgesi için, doğal yapı, iklim durumu, uygulanan tarım tekniği ve üretim deseni itibariyle söz konusu bölgeleri temsil edebilecek iller ve ürünler seçilmiştir. Daha sonra seçilen illerde seçilen ürünler için, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden temin edilen fenolojik gözlem verilerine göre, tarla çalışma dönemleri ve tarla çalışma günleri tespit edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda; toplam çalışma döneminde belirlenen tarla çalışma gün sayılan; Orta Kuzey Bölgesi'nde 11 Mart-2 Kasım tarihleri arasındaki dönemde 163 gün, Ege Bölgesi'nde21 Şubat-9 Aralık tarihleri arasındaki dönemde 211 gün, Marmara Bölgesi'nde 10 Mart-3 Aralık tarihleri arasındaki dönemde 186 gün, Akdeniz Bölgesi'nde 16 Şubat-21 Aralık tarihleri arasındaki dönemde 214 gün, Kuzey Doğu Bölgesi'nde 12 Nisan-20 Ekim tarihleri arasındaki dönemde 126 gün, Güney Doğu Bölgesi'nde 28 Şubat-12 Aralık tarihleri arasındaki dönemde 210 gün, Karadeniz Bölgesi'nde 19 Mart-6 Aralık tarihleri arasındaki dönemde 173 gün, Orta Doğu Bölgesi'nde 23 Mart-25 Ekim tarihleri arasındaki dönemde 151 gün, Orta Güney Bölgesi'nde 9 Mart-5 Kasım tarihleri arasındaki dönemde 177 gün şeklindedir. 2002, 80 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tarla çalışma dönemleri, Tarla çalışma günleri, Fenolojik gözlemler, İklim verileri, Ürün deseni.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON DETERMINATION OF THE NUMBER OF FIELD WORK DAYS IN RESPECT OF FENEOLOGICAL DATA BY AGRICULTURAL REGIONS IN TURKEY Halit StVUK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economy Supervisor : Asst. Prof Dr. Halil FİDAN First of all, provinces and crops that are represent nine agricultural regions by natural structure, climate, production techniques and production pattern, were selected in this research. Then, field work periods and field work days were determined based on fenelogical data that was obtained from General Directorate of State Meteorological Services for each selected provinces and crops. As a result of this study, number of field work days in total work days are; 163 days in March II - November 2 period for Middle North Region, 21 1 days in February 21 - December 9 period for Aegean Region, 186 days in March 10 - December 3 period for Marmara Region, 214 days in February 16 - December 21 for Mediterranean Region, 126 days in April 12 - October 20 period for Northeast Region 210 days in February 28 - December 12 period for Southeast Region, 173 days in Marc 19 - December 9 period gor Black Sea Region, 1 5 1 days in March 23 - October 25 period for Middle East Region and 1 77 days in March 9 - November 5 period for Middle South Region. 2002, 80 pages