Hayrat (Trabzon) koşullarında yetiştirilen bazı ahududu ve böğürtlen çeşitlerinin adaptasyonu
Adaptation of different raspberry and blackberry cultivars in Hayrat (Trabzon) province
- Tez No: 309091
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İSLAM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Hayrat, Böğürtlen, Ahududu, Adaptasyon
 - Yıl: 2011
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ordu Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma 2009 ve 2010 yılları arasında Trabzon (Hayrat) ekolojisinde yerli ve yabancı orjinli 9 ahududu ( Malling Jevel, Canby, Willamette, Golden Queen, Heritage, Norna, Schoneman, Tulameen, Veten) ve 7 böğürtlen ( Gazda, Orkan, Ness, Jumbo, Chester, Black Satin, Bursa I) ve çeşitleri ile yürütülmüştür. Çalışma boyunca çeşitlerin fenolojik özellikleri, bitkisel özellikleri ve pomolojik özellikleri incelenmiştir.2009- 2010 yılı ortalamalarına göre ahududu çeşitlerinde sürgün başına düşen verim Norna, Schoneman, Willamatte ve Canby sırasıyla 117.57, 112.80, 101.38 ve 93.83 g ile en verimli çeşitlerdir. Meyve ağırlığı bakımından Schoneman, Malling Jevel, Willamette ve Tulameen sırasıyla 3.47, 3.01, 2.98 ve 2.88 g ile en yüksek değere sahiptir.Böğürtlen çeşitlerinde ise Orkan, Ness ve Jumbo sırasıyla 1355.41, 963.68 ve 897.37 g ile en verimli çeşitlerdir. Meyve ağırlığı bakımından Jumbo, Ness ve Bursa I sırasıyla 5.99, 5.44 ve 5.40 g ile en yüksek değere sahiptir.İki yıllık sonuçlara göre ahududu için en verimli çeşitler olarak Norna, Schoneman ve Willamette, böğürtlen için Orkan, Ness ve Jumbo çeşitleri öne çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted on 9 cultivars of raspberry (Malling Jevel, Canby, Willamette, Golden Queen, Heritage, Norna, Schoneman, Tulameen, Veten and 7 cultivars of blackberries (Gazda, Orkan, Ness, Jumbo, Chester, Black Satin, Bursa I), in Trabzon ( Hayrat) ecology between 2009 and 2010 years. Throughout the study phenological characteristics, cane and berries characteristics were determined.According to results of 2009 and 2010 years, yield per branch in raspberry cultivars Norna, Schoneman, Willamatte and Canby with 117.57, 112.80, 101.38 ve 93.83 g, respectively were determined as most productive cultivars. Schoneman, Malling Jevel, Willamette and Tulameen cultivars with 3.47, 3.07, 2.98 ve 2.88 g had most average berry weight.According to results of 2009 and 2010 years, yield per branch in blackberry cultivars Orkan, Ness and Jumbo with 1355.41, 963.68 and 897.37 g , respectively were determined as most productive cultivars. Jumbo, Ness and Bursa I with 5.99, 5.44 ve 5.40 g had most average berry weight.According to the trials, Norna, Schoneman and Willamette are productive blackberry cultivars and Orkan, Ness and Jumbo are productive blackberry cultivars, in Hayrat (Trabzon) conditionsKey Word: Hayrat, Böğürtlen, Ahududu, Adaptation