Yerin sıvılaşma potansiyelinin sismik verilerle analizi
Analysis of soil liquefaction potential by using seismic data
  1. Tez No: 120932
  2. Yazar: ENGİN ÜÇÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAN NECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Liquefaction, Geophysics, Geotechnique
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YERİN SIVILAŞMA POTANSİYELİNİN SİSMİK VERİLERLE ANALİZİ Engin ÜÇÖZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Altan NECİOĞLU Bu çalışmada, öncelikle deprem sırasında oluşan sıvılaşma ve hasarları incelenmiştir. Düzce' de yapılan sıvılaşma analizi çalışmasındaki uyumsuzluklar ve yetersizlikler nedeniyle Düzce' de ve Afyon Çay ile çevresinde ki veriler el verdiğince sıvılaşma analizi yöntemleri tekrar incelenmiş ve sonuçlan sunulmuştur. Dobry vd. (1981) ve Seed ve Idriss (1981) önerdikleri yöntemler uygulandığında Düzce ilinde sıvılaşma potansiyeli olmadığı, Dobry vd. (1981)' in önerdiği yöntem Afyon Çay ilçesine uygulandığında sıvılaşma potansiyeli olduğu görülmüştür. Iwasaki ve Tokida (1978)' in önerdiği yöntemle Düzce ilinde sıvılaşma potansiyeli olabileceği bulunmuştur. Tokimatsu ve Yoshimi (1983) yöntemi gibi Iwasaki ve Tokida (1978)' in yöntemi de SPT ve D5o' yi kullanarak sıvılaşma analizi yapmaktadır. Sonuçta bu iki yöntem de tutarsız sonuçlar üretmektedir. Bunun nedeni bizce sıvılaşmanın SPT ve D50' ye duyarlı olmamasından kaynaklanmaktadır. Sadece bu iki parametreye göre sıvılaşma hesabı yapıldığı takdirde bizi yanıltabilir. Bu çalışmada Dobry vd. (1981), Seed ve Idriss (1981) yöntemleri daha sağlıklı çalıştığı görülmüştür. Çünkü deprem sırasında oluşan sıvılaşma parametreleri daha iyi örneklenmiştir. Sismik S dalgası hızı ile ivmenin çok önemli parametre olduğu sonucuna varılmıştır. 2002, 63 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Sıvılaşma, Jeofizik, Jeoteknik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc Thesis ANALYSIS OF SOIL LIQUEFACTION POTENTIAL BY USING SEISMIC DATA Engin ÜÇÖZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geophysical Engineer Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Altan NECİO?LU In this work, primarily the liquefaction processes during an earthquake and effects of liquefaction were investigated. Because the earlier liquefaction work in Düzce had some drawbacks we reanalyzed the data to improve the results and presented them. Accordingly we analyzed the data from Çay, Afyon in order to test and proposed method as well. The application of methods of Dobry et al. (1981) and Seed and Idriss (1981) show that no liquefaction is seen in Düzce and the method Dobry et al. (1981) indicates that liquefaction it is seen in Afyon Çay. Contradictory to the actual observations, however, Iwasaki et al. (1978)' method shows liquefaction potantial in Düzce. As Tokimatsu and Yoshimi' s (1983) method Iwasaki and Tokida' s (1978) technics come up with inadequate results. As a result of investigating these methods, we found that the calculations of liquefaction are insensitive to SPT and D». If only the parameters SPT and D50 are used in liquefaction calculations, the method will cause errors in results. In this work it is clearly seen that Dobry' s (1981) and Seed and Idriss's (1981) methods give more proper results than the other methods in calculations of liquefaction. This is because the liquefaction parameters are sampled better during an earthquake, compared to other methods. As a conclusion of this work it is cleary seen that the seismic S wave velocity and acceleration parameters are very important. 2002, 63 pages