Çorum-Mecitözü doğusu ile Amasya-Doğantepe arasındaki karstik kaynakların ve Beke Kaplıcasının hidrojeoloji incelemesi
Hydrogeological investigation of karstic spring in the area between the east of Çorum-Mecitözü and Amasya-Doğantepe and Beke Spa
  1. Tez No: 120945
  2. Yazar: ZAFER ARIGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ CANİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aquifer formation, karstic spring, Beke spa, discharge coefficient, conservation area, groundwater budget
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇORUM-MECİTÖZÜ DOĞUSU ile AMASYA-DOĞANTEPE ARASINDAKİ KARSTİK KAYNAKLARIN ve BEKE KAPLICASININ HİDROJEOLOJİ İNCELEMESİ Zafer ARIGÜN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr^Baki CANÎK Çorum-Mecitözü doğusu ile Amasya-Doğantepe arasındaki karstik kaynakların ve Beke kaplıcasının hidrojeoloji incelemesi adlı bu çalışmada yaklaşık 440 km2 lik bir alanın 1/25000 ölçekli jeoloji haritası yapılmıştır. İnceleme alanında Paleozoyik yaşlı birimler metamorfik şistler ve grovakla; Mesozoyik yaşlı birimler kireçtaşları ve ofiyolitik kayaçlarla; Senozoyik yaşlı birimler ise kumtaşı, kiltaşı, jipsli marn ve çamurtaşı ardalanması ile alüvyon tarafından temsil edilirler. Temeli oluşturan metamorfik kayaçların bulunduğu Devecidağ karışığı genellikle su içeren seviyelerin geçirimsiz tabanım oluşturmaktadır. Üst Jura-Alt Kretase yaşlı kireçtaşları çok kırıklı, çatlaklı ve erimeli yapıda olduklarından geçirgenlikleri yüksektir. Bu kireçtaşlarının bulunduğu bölgelerde yüksek debili karstik kaynaklar çıkmaktadır. İnceleme alanına düşen yıllık ortalama yağış miktarı 425,30 mm olup buharlaşma-terleme ile bunun %88,16 sı atmosfere geri dönmektedir. Alüvyonu oluşturan birimlerin toplam gözeneklilik değerleri %25 ile %34; geçirimlilik değerleri ise 2,47.10'3 m/s ile 7,59. 10-3 m/s arasındaBeke kaplıca suyunun sıcaklığı 36,6 °C, pH'ı 7,8, kondüktivitesi ise 572 uS olup sıcak suyun akifer kayacı bol kırıklı ve çatlaklı kireçtaşlarıdır. Kaplıca suyu Uluslararası Hidrojeologlar Birliği sınıflamasına göre“Kalsiyumlu, magnezyumlu, sodyumlu, bikarbonatlı, sıcak su”dur. Kaplıca alanında üç korunma alam önerilmiştir. İnceleme alanında bulunan önemli karstik kaynakların boşalımları incelenerek boşalan doğru denklemleri çıkartılmış, kaynakların inceleme dönemi boyunca türbülan ve laminar akımla boşalttıkları su miktarları hesaplanmıştır. Bölgedeki kireçtaşlarında çatlaklı yapının yoğun olması, kimyasal bileşimlerinde CaO oranının %56 ya ulaşması karstlaşmayı artırıcı bir faktördür. 2002, 218 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Akifer formasyon, karstik kaynak, Beke kaplıcası, boşalım katsayısı, korunma alam, yeraltı suyu bilançosu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis HYDROGEOLOGICAL INVESTIGATION OF KARSTIC SPRINGS IN THE AREA BETWEEN THE EAST OF ÇORUM-MECİTÖZÜ AND AMASYA-DOGANTEPE AND BEKE SPA Zafer ARIGÜN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Pro£Dr.Baki CANÎK This study, focusing on the hydrogeological investigation of the karstic springs in the area east of Mecitözü (Çorum) through Doğantepe (Amasya) as well as Beke spa, covers geological mapping of an area of approximately 440 square kilometers at me scale of 1 :25000. The geological units of Paleozoic age are represented by metamorphic schists and greywacke; Mesozoic comprises limestones and ophiolitic rocks and Cenozoic has the lithological units of alternating sandstone, claystone, gypsiferious marl and mudstone. The sequence ends with alluvium at the top. The melange of Devecidag, which is the basement in the study area comprising the metamorphic rocks, form the impervious base of water bearing unite. Limestones of Upper Jurassic - Lower Cretaceous are highly fractured and karstified and consequntly their permeability is quite high. High yield karstic springs with issue from mis formation. The average annual precipitation for the study area is 42S.S mm, 88.16 % of which returns to atmosphere through evapo-transpiration. The total porosity and permeability values for alluvium vary between 25-34 % and 2.5xl0“3 - 7,6xl0”3 m/s, respectively. mThe temperature of Beke spa water is 36.6 °C. Its conductivity is 572 uS. The aquifer rock of the thermal waters is highly jointed limestone. The thermal water is classified as calcium, magnesium, sodium, bicarbonate and hot water according to the International Association of Hydrogeologists. Three protection zones are proposed for the spa. The linear discharge equations were established for the important karstic springs in the study area by examining their discharge characteristics. Also computed were the discharge rates through the turbulent and laminar flows throughout the investigation period. The factors contributing to the highly karstic nature of limestones are thought to be abundant fractures as well as the ratio of CaO which could be as high as 56 % at some places which accounts for karstification. 2002, 218 sayfa