Fosfojips ve bitümlü şistten akışkan yatak reaktörde çimento klinkeri üretimi olanaklarının araştırılması
Investigation of possibilities of the production of cement clinker from phosphogypsum and oil shale in a fluidized bed reactor
- Tez No: 120946
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN OĞUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Phosphogypsum, Oil shale, fluidized bed reactor, cement, formation of clinker phases
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
ÖZET Doktora Tezi FOSFOJÎPS ve BÎTÜMLÜ ŞİSTTEN AKIŞKAN YATAK REAKTÖRDE ÇİMENTO KLİNKERİ ÜRETİMİ OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI Akdeniz KARAGÖZ (ÖZTÜRK) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin OĞUZ Bu çalışmada fosforik asit ara girdisi üreten süperfosfat gübre fabrikalarının atık maddesi olan Fosfojips'in, alternatif bir enerji kaynağı olan Bitümlü Şist ile birlikte akışkan yatak reaktörde bozundurulmasıyla doğrudan çimento klinkeri üretimi olanaklarının araştırılması düşünülmüştür. Böylece konvansiyonel prosese göre enerji girdisi ile C02, NOx emisyonları azaltılmış çevreye duyarlı bir prosesin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Sonuç olarak pişirilen karışımların çoğunda klinker fazlarından olan Larnit (belit) fazı oluşmuş durumdadır. Ayrıca klinker fazlarından Trikalsiyum silikat' m oluşumu Mg fazlası olan Merwinit fazının oluşumu ile klinkerleşme sıcaklığından (1400-1450 °C) daha düşük sıcaklıkta (1300 °C) gerçekleştirilebilmiş ve konvansiyonel prosese göre temiz bir proses geliştirmeye yönelik olarak akışkan yatak reaktör işletim parametreleri belirlenmiştir. 2002, 193 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Fosfojips, bitümlü şist, akışkan yatak reaktör, çimento, klinker fazlan oluşumu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATION OF POSSIBILITIES OF THE PRODUCTION OF CEMENT CLINKER FROM PHOSPHOGYPSUM AND OIL SHALE IN A FLUIDIZED BED REACTOR Ardeniz KARAGÖZ ÖZTÜRK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin O?UZ In this study, the burning of Phosphogypsum, which is a by-product during the phosphoric acid production in the fertilizer industry with an alternative energy source of oil shale has been used to produce cement clinker in a fluidized bed reactor. The development of an environmentally friendly process was aimed with the suppression of climate-relevant CO2, NOx emissions compared to conventional process. As a result, the Larnite (belite) phase of the clinker was formed in the most of the mixtures used. One of the purpose of this study could be realized by obtaining Tricalcium silicate phase with Mg excess at lower temperature (1300 °C) than that of conventional process (1400-1450 °C). Consequently, the operating conditions of the fluidized bed reactor were determined to develop an environmentally friendly process. 2002, 193 pages