Kozan-Karaisalı (Adana Kuzeyi) miyosen yaşlı denizaltı yelpazeleri iz fosilleri yayılımı
Distribution of the miocene trace fossils of the submarine fan (NW Adana)
  1. Tez No: 120954
  2. Yazar: HURİYE DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDİA TOKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Miocene, Adana, trace fossils, submarine fan, inner fan, middle fan, outer fan, türbidit, İknofacies, iknogenus, iknospecies, Skolithos, Cruziana, Nereites community. İİ
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
ÖZET Doktora Tezi KOZAN-KARAİSALI (ADANA KUZEYİ) MİYOSEN YAŞLI DENİZALTI YELPAZELERİ İZ FOSİLLERİ YAYILIMI Huriye DEMİRCAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Vedia TOKER Bu çalışma Adana ili kuzeyinde yeralan Karaisalı-Çatalan-Eğner yöresinde yüzeylenen türbiditik karekterli, denizaltı yelpazesi özelliği sunan Cingöz Formasyonunda yapılmıştır. İnceleme alanı içinde denizaltı yelpazesinin bölümlerinden iç yelpaze çökelleri kaba taneli, masif, kalın tabakalı kumtaşı tabakalarından, orta yelpaze çökelleri kaim tabakalı (>1 m.), masif, paralel laminalı ve/veya tabak yapısının görüldüğü kumtaşı tabakaları ile ardalanan şeyllerden, dış yelpazeyi oluşturan kumtaşları ince tabakalı, parelel laminalı, şeyllerin baskın olduğu istiflerden oluşur. Bu istiflerle temsil edilen Cingöz Formasyonunda ülkemizde ilk kez detaylı iz fosil çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada 41 iz fosil tanımlanmıştır. Bu izlerin 24'ü iknocins, 17'si ise iknotürlerden oluşmaktadır. Türlerin ortamlara göre incelenmesi sonucunda iç yelpazenin çoğunlukla basit yapıların meydana getirdiği sığ-su formlarından Skolithos-Cruziana iknofasiyes topluluğundan oluştuğu gözlenirken, orta yelpaze tortulları sığ su, basit, spreiten- ışınsal, sarmal ve menderesli derin deniz formların birlikte oluşturduğu Skolithos-Cruziana ve Nereites iknofasiyes toplulukları ile temsil edilmiştir. Dış yelpaze tortullarında petek, sarmal ve menderesli formların bulunduğu derin deniz formlarından Nereites iknofasiyesi saptanmıştır. Ayrıca Cingöz Formasyonunda ölçülen stratigrafik kesit örneklerinde 43 nannoplankton türü tanımlanmış ve 2 nannoplankton zonu belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda da birimin yaşının Erken Miyosen'in üstü-Orta Miyosen olduğu saptanmış, ortamın subtropikal iklimin etkisinde kaldığı belirlenmiştir. 2002, 242 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Miyosen, Adana, İz fosil, denizaltı yelpazesi, iç yelpaze, orta yelpaze, dış yelpaze, türbidit, İknofasiyes, iknocins, iknotür, Skolithos, Cruziana, Nereites toplulukları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis DISTRIBUTION OF THE MIOCENE TRACE FOSSILS OF THE SUBMARINE FAN (NW Adana) Huriye DEMİRCAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Vedia TOKER In this study, it was examined turbidity Cingöz Formation presenting deep sea fan characterisric in the Karaisah-Çatalan-Eğner area of the northern Adana. Inner fan sediments as part of the deep sea fan system are composed of coarse grains, massive, thick sandstone beds, middle fan sediments are made up of thick (>1 m.), massive, parallel laminated sandstone beds with or without dish structures alternating with the shales. Outer fan sandstones are composed of thin bedded, parallel laminated, shale dominated sediments. The first detailed trace fossil study on the Cingöz Formation which is presented by these sediments was made by this study in our country. 41 trace fossils were identified in this study. 24 of these traces are composed of ichnogenus and 17 of them are made up ichnospecies. According to their environment it is seen that inner fan is mainly composed of shallow water Skolithos-Cruziana ichnofacies community of siple structures, middle fan sediments are presented by the Skolithos- Cruziana shallow water, simple, spreiten-radial, winding and meandring deep sea forms and Nereites ichnofacies communities. Nereites ichnofacies among the deep sea forms includind network, winding and meandring forms was determined in the outer fan sediments. Also 43 nannoplanckton types were defined in the Cingöz Formation and 2 nannoplankton zones were determined. According to this study, this unit is aged as middle Miocene above early Miocene and the environment was under the influence of the subtropical climate. 2002, 242 pages