Ankara koşullarına uygun alternatif kümes projelerinin geliştirilmesi
Development of alternative project for poultry houses in Ankara conditions
  1. Tez No: 120953
  2. Yazar: MUSTAFA YAVUZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN OLGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, laying hens, poultry house, environmental conditions, isolation material, livestock facilities
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA KOŞULLARİNA UYGUN ALTERNATİF KÜMES PROJELERİNİN GELİŞTÜIİLMESİ Mustafa Yavuz ÇELİK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof Dr. Metin OLGUN Bu araştırmada, Ankara ilinde bulunan ticari tavukçuluk işletmelerindeki kümeslerin yapısal ve fonksiyonel planlama özellikleri yönünden yeterlilik durumları araştırılmış, sorunları belirlenmiş ve çeşitli çözüm alternatifleri geliştirilmiştir. Çalışma, ildeki çeşitli tip ve büyüklükteki 116 ticari tavuk kümesinde yürütülmüştür. Araştırmada kümeslerin yapısal yönden planlamaya esas olacak mevcut durumları ile ilgili gerekli veriler yerinde elde edilmiş, Ankara ili için projelemede etkili iklim parametreleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda işletmelerin mevcut dununu ve yörenin iklim koşulları gözönüne alınarak yumurta tavuğu yetiştiriciliği için dört adet 5000, 10000, 15000 ve 20000 kapasiteli batarya kafes sisteminde, iki adet 5000 ve 10000 kapasiteli kaliforniya kafes sisteminde, bir adet 10000 kapasiteli tüneklî kafes sisteminde, broiler yetiştiriciliği için ise iki adet 5000 ve 10000 kapasiteli derin yataklı sistemde kümes planları yardımcı üniteleri ile birlikte geliştirilmiştir. Geliştirilen planların kapasite, planlama sistemi, konstrüksiyon özellikleri ve çevre koşullarının denetim düzeylerine göre projeleri hazırlanmış ve ekonomik analizleri yapılmıştır. 2002, 254 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Broiler, yumurta tavuğu, kümes, çevre koşullan, yalıtım malzemesi, hayvancılık tesisleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis DEVELOPMENT OF ALTERNATIVE PROJECTS FOR POULTRY HOUSES IN ANKARA CONDITIONS Mustafa Yavuz ÇELİK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Metin OLGUN The present study was carried out to investigate the efficiency of laying hens and broiler houses of commercial companies in Ankara province in term of their functional and structural planning criteria, the problems were defined and various alternative solutions were developed. The study was conducted on 1 16 commercial poultry houses deffering ia their type and size. In the research, the data about the condition of the houses which will be a base for the structural planning has been got and the climatical parameters which will affect the planning for Ankara province have been determined. At the end of the study, according to the existing conditions of commercial companies and climatic conditions of the region, four plans for batary cage system with the capacity of 5000, 10000, 15000 and 20000 laying hens, two plans for California cage system with the capacity of 5000 and 10000 laying hens, one plan for get-away cage system with the capacity of 10000 laying hens and two plans for 5000 and 10000 broilers were developed. Then, the projects were prepared of developed poultry house plans and economical analysis were made according to their different characteristics such as capasity, planning system, constructional properties, control level of environmental conditions. 2002, 254 pages