Samanı sodyum hidroksit ile işleyen kombine makinenin tasarımı ve yapımı
Design and construction of a straw machine with sodium hydroxide
  1. Tez No: 120990
  2. Yazar: HASAN H. SİLLELİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSA AYIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Straw, chemical treatment of straw, NaOH, machine design, machine construction
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Doktora Tezi SAMANI SODYUM HİDROKSİD İLE İŞLEYEN KOMBİNE MAKÎNANIN TASARIMI VE YAPIMI Hasan H. SİT J.RI.1 Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Musa AYIK Bu çalışmada, küçük tarımsal işletmelerde, tahıl artığı sap-samanın NaOH ile işlenerek değerlendirilmesini sağlayacak kombine bir makinanın tasarımı ve imalatı amaçlanmıştır. Balyalar halinde toplanmış biçerdöver artığı saman, tasannu ve imalatı yapılan makinada kıyılarak, NaOH ile işlenip depoya üflenmesi sağlanmışta-. Makinanın çalışma karakteristikleri; samanın hidrolizi sonucunda kuru madde içindeki organik maddenin sindirilebilirlik derecesi, samanın kıyılma boyutu, makina güç gereksinimi ve yakıt tüketiminin belirlenmesi ile bulunmuştur. Buna göre, uygun makina devir sayısı 950 min"1 olarak belirlenmiştir. 2002, 75 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Saman, samanın kimyasal işlenmesi, NaOH, makina tasannu, makina yapımı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis DESIGN AND CONSTRUCTION OF A STRAW MACHINE WITH SODIUM HYDROXIDE Hasan H. SİLLEIİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Musa AYIK In this study, the design and construction of a combine machine that to upgrades straw- grain residues treatment with NaOH on farm scale is proposed. The collected straw that formed bale after combine harvester was cut and treated with NaOH and than blowed in the warehouse by designed and constructed machine. The characteristics of the machine was found by determining digestible organic matter degree in dry matter of straw, particle length of straw and power and fuel requirement of machine. Having regard to this, optimum machine revolution was determined as 950 2002, 75 pages