Tarımsal savaşta kullanılan bazı pülverizatör pompalarında aşınmanın pompa karakteristiklerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of wear on the pump characteristics of some sprayer pumps used in plant protection
- Tez No: 120989
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM ÇİLİNGİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sprayer pumps, pump wear, life time, pump charcteristics
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Doktora Tezi TARIMSAL SAVAŞTA KULLANILAN BAZI PÜLVERİZATÖR POMPALARINDA AŞINMANIN POMPA KARAKTERİSTİKLERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ Yalçın UNSAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. İbrahim ÇİLİNGİR Bu çalışmada, tarımsal savaşta kollanılan bazı pülverizatör pompalarında aşınmanın, verdi, volumetrik randıman, hidrolik güç, fren güç ve toplam randıman gibi pompa karakteristiklerine etkileri araştırılmıştır. Denemeler, pompa deney düzeni ve ömür deneme düzeninde yapılmıştır, ömür denemeleri 10 bar' da ve 540 min -1 çalışma devrinde yapılmıştır. Laboratuvarda yürütülen pompa aşındırma denemelerinde, litresinde 60 gram V.G.O. kili bulunan su-kil karışımı kullanılmıştır. Belli aşındırma sürelerinden sonra pompa karakteristiklerindeki değişimler incelenmiştir. Arastama sonuçlarına göre; pompa tipi-verdi ilişkisi ele alındığında, aşınmaya en dayanıldı pompaların piston-membranlı pompalar olup bunu sırasıyla pistonlu ve masuralı pompalar izlemiştir. Aşınmanın aynı gruptaki pompa tiplerinde bile farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir. Pompalarda aşınmanın en fazla pistonlarda, sübap baskı yaylarında ve membranlarda olduğu saptanmıştır. 2002,120 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Pülverizatör pompalan, pompa aşınması, kullanım ömrü, pompa karakteristikleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF THE EFFECTS OF WEAR ON THE PUMP CHARACTERISTICS OF SOME SPRAYER PUMPS USED IN PLANT PROTECTION Yalçın ÜNSAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor : Prof. Dr. İbrahim ÇÎLÎNGÎR In this study, the effects of wear on some sprayer pumps used in plant protection, on pump charcteristics like flow rate, volumetric efficiency, hydraulic power, brake power and overall efficienciy. Tests were carried out on pump test stand and life testing stand. Life testing was carried out at 10 bar and 540 rpm operation speed. At pump wear tests, water-clay mixture which contains 60 g/1 V.G.O. clay was used. After definite wear period, changes on pump charcteristics were investigated. According to research results, when pump type-flow rate relation was taken into account, the most durable pumps to wear are piston-diaphragm pumps mat are followed by piston pumps and roller vane pump respectively. It was investigated that wear shows differences even the same type pumps. Wear on pumps were found mostly on pistons, valve pressure springs and diaphragm. 2002,120 pages