Konya kenti açık ve yeşil alan varlığı içinde tarihi kent merkezinin kentsel tasarımı üzerine bir araştırma
A Research on the urban design of the historical city center in the open and green spaces of the city of Konya
  1. Tez No: 120996
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM TER (ÖZKAN)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT ERTUĞRUL YAZGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Open and green space, the conservation of historical environment, urban design, Konya, historical city centre
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
ÖZET Doktora Tezi KONYA KENTİ AÇIK VE YEŞİL ALAN VARLIĞI İÇİNDE TARİHİ KENT MERKEZİNİN KENTSEL TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ümmügülsüm (Özkan) TER " Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Murat Ertuğrul YAZGAN Binlerce yıllık uygarlık tarihi içinde, insanın doğa ile birlikte yarattığı kültürel ve doğal miras olarak tanımlanan değerler, sanayi devrimi ve sonrasında yaşanan teknolojik gelişmeler, hızlı kentleşme ve nüfus artışı ile sağlıksız mekanlara dönüştürüldüğü ve hatta yok edildiği gibi çağanızda ulusların kültürel kimlik sorunu yaşamalarında da en önemli etken olmuştur. Bir toplumun tarihsel belleğini oluşturan ve kültürel sürekliliğini sağlayan tarihi çevrelerin, geçmişle gelecek arasında köprü olma özelliğim devam ettirebilmeleri için korunmaları gerekmektedir. Ülkemizde özellikle 1950'Ierden sonra yaşanan hızlı kentleşmenin ve teknolojik gelişmelerin etkisi ile kentlerin büyük bir bölümünün plansız yada koruma kaygısı taşımayan planlarla gelişmesi ve ulaşım taleplerinin artması, genellikle korunması gereken tarihi, doğal ve arkeolojik alanlarla içice bulanan tarihi kent merkezlerinin tarihi ve kültürel kimliğini yitirme tehdidi ile karşı karşıya getirmektedir. Bu araştırmanın amacını; tarihi kent merkezlerinin korunarak kültürel sürekliliğinin devam ettirilmesinde ve yaşanabilir mekanlar olarak çağdaş yaşam koşulları ile entegrasyonunun sağlanmasında kentsel tasarımın öneminin Konya Tarihi Kent Merkezi örneğinde ortaya konması oluşturmaktadır. Bu kapsamda araştırmada açık ve yeşil alan, tarihi çevre koruma, kentsel tasarım kavramları ile tarihi kent makederinin tarihi ve mekansal gelişim süreçlerine değinilerek, araştırma alanında gerçekleştirilen arazi etüt çalışmaları ve anket uygulamaları sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda Konya Tarihi Kent Merkezi'nin yaşanabilir mekan olarak gelecek kuşaklara aktarılması için öneriler geliştirilmiş, benzer alanlarda gerçekleştirilecek çalışmaları yönlendirmesi ve örnek oluşturması amacı ile araştırma alanının odak noktası olan Kayalıpark için kentsel tasarım projesi hazırlanmıştır. 2002,291 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Açık ve yeşil alan, tarihi çevre koruma, kentsel tasarım, tarihi kent merkezi, Konya.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A RESEARCH ON THE URB AN DESIGN OF THE HISTORICAL CITY CENTRE IN THE OPEN AND GREEN SPACES OF THE CITY OF KONYA Ümmfigûlsüm (Özkan) TER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: ProtDr. Murat Ertıığrul YAZGAN Values which are created by man and nature through thousands of years in time and described as cultural and natural heritage have been converted into unhealthy places and have even been annihilated due to the technological advances following the industrial revolution, fast urbanisation and population growth. In modan times, they have also been the most important factor for nations to experience the dilemma of cultural identity. The historical environments forming a nation's historical memory and helping to endure its cultural continuity need to be protected in order to sustain having the feature that they function as a bridge between past and future. Due to the rapid urbanisation process and technological advances in our country, especially following the years after 1950s, the expansion of the majority of the cities without having an environmental or urban planning or having such planning which did not consider protection and the increase in transportation demand have been posing a serious threat to the historical city centres encompassing historical, natural and archaeological sites. The aim of this research is to attach importance to urban, design in the endurance of cultural continuity in historical city centres and their integration with modern living standards as liveable places by asserting the example of The Historical City Centre of Konya. In this respect, the research contains issues of open and green spaces, the protection of historical environment, urban design, the historical and spatial development periods of flic historical city centres and.moreover, in the light of tiie data obtained from field studies and survey applications some suggestions have been made far the historical city of Konya to bequeath it to future generations as a liveable place. Apart from these, an urban design project has been prepared for Kayakpark which is the focus of attention of this project in order to guide and exemplify similar studies on similar fields. 2002, 291 pages