Sigortacılıkta bağımlı riskler: İki değişkenli durum için yaklaşımlar
Dependent risks in insurance: Approaches for bivariate cases
  1. Tez No: 120995
  2. Yazar: FATİH TANK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER L. GEBİZLİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dependent Risks, Risk Management
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Doktora Tezi SİGORTACILIKTA BAĞIMLI RİSKLER: ÎKÎ DEĞİŞKENLİ DURUM İÇİN YAKLAŞIMLAR Fatih TANK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ömer L. GEBİZLİOĞLU Bu çalışmada, hasar miktarlarının bağımlı olduğu çeşitli durumlar ve toplam hasar miktarının bağımlı riskler altında bazı dağılım özellikleri ele alınmıştır. Bağımlı risklerden oluşan bir sigorta portföyünde hasar miktarlarının bağımlılığı konusu iki değişkenli dağılımlar, yapısal bağımlılık, pozitif kuadran bağımlılığı, korelasyon ve a -bağımlılık yaklaşımları ile incelenmiştir. Çeşitli örnekler ve yorumlar sunulmuştur. Risk yönetiminin temel karar denklemi ekseninde bağımlı risklerin risk yönetimine getirdiği boyutlar açıklanmıştır. 2002, 82 sayfa. ANAHTAR KELİMELER : Bağımlı Riskler, Risk Yönetimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DEPENDENT RISKS IN INSURANCE: APPROACHES FOR BIVARIATE CASES Fatih TANK Ankara University Graduate School of Natural Sciences Department of Statistics Supervisor : Prof. Dr. Ömer L. GEBİZLİO?LU This thesis work considers several situations where loss amounts are dependent and presents some distributional matters for total loss amount under dependent risks. The subject of dependent risks in an insurance portfolio has been investigated by the approaches of bivariate distributions, structural dependence, positive quadrant dependence, correlation and a -dependence. Some examples and interpretations have been provided. Dimensions have been explained that are brought by dependent risks to risk management along the axis of fundamental equation for risk. 2002, 82 pages.