Şanlıurfa ilinde pamuk üretim durumu ve pazarlama yapısı
Cotton production and marketing structure in Şanlıurfa
- Tez No: 121207
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHRİ KARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik analiz, pamuk üretimi, pazarlama. 11, Economic analysis, cotton production, marketing. m
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz Yüksek Lisans Tezi ŞANLIURFA İLİNDE PAMUK ÜRETİM DURUMU VE PAZARLAMA YAPISI Özlem Ö. KAÇIRA Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 92 Araştırmanın amacı; Şanlıurfa, GAP bölgesi ve Türkiye'nin pamuk üretiminin mevcut yapısının belirlenmesi, Şanlıurfa ilinde pamuk üretimi yapan tarım işletmelerinin sosyo ekonomik yapılarının incelenmesi, tarım işletmelerinin yıllık faaliyet sonuçlarının ortaya konulması, pamukta mevcut pazarlama yapısının ve sorunlarının incelenmesi ve sonuçların irdelenmesi ve pamuk tarımı ile ilgili yaşanan sorunlara ilişkin önerilerin geliştirilmesidir. Şanlıurfa ilinde üretilen pamuk, sağladığı istihdam ve gelir açısından çok önemli bir boyuttadır ve aynı zamanda ilin, pamuk üretimi, bölge ve ülke ekonomisine büyük ekonomik katkılar sağlamaktadır. GAP bölgesinde ekilen pamuğun %53 lük bir kısmı Şanlıurfa'dan sağlanmakta ve üretimde de bu pay %55 olmaktadır. Türkiye'deki toplam pamuk ekim alanlarının %24'ü Şanlıurfa'da bulunmakta ve toplam ülke üretiminin % 23 'ü bu il tarafından sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COTTON PRODUCTION AND MARKETING STRUCTURE IN ŞANLIURFA Özlem Ö. KAÇIRA Harran University Graduate School of Natural and Applied Science.Department of Agricultural Economics 2002, Page: 93 The goal of this study were to investigate current status of cotton production in Sanliurfa, Southeastern Anatolia Region (GAP region) and Turkey, to examine socio economic structures of farms, to deterrnine the results of annual activities of farms, to determine existing marketing problems for cotton and to develop recommendations for these problems. Cotton production in Sanliurfa is important not only for employment opportunities and income generation but also for its contribution to regional and national economy. 53% of growing area of cotton in GAP is in Sanliurfa and 55% of the total production in GAP is provided by cotton production in Sanliurfa. 24% of Turkey's total cotton growing area is in Sanliurfa and this corresponds to 23% of the total production in Turkey.