Harran Ovası koşullarında kişniş (Coriandrum sativum L. )'te uygun ekim zamanının belirlenmesi
Determination of suitable sowing time on coriander (Coriandrum sativum L. ) in Harran Plain condition
  1. Tez No: 121210
  2. Yazar: BİRGÜL GERGERLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULHABİP ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Coriander, sowing date, seed yield, essential oil yield, essential oil content cnfiK^KJ '03 ? *3SS5*^stj:
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HARRAN OVASI KOŞULLARINDA KİŞNİŞ ( Coriandrum sativum L.)'TE UYGUN EKİM ZAMANININ BELİRLENMESİ. Birgül GERGERLİ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 63 Harran Ovası koşullarında kişniş {Coriandrum sativum L.)'te en uygun ekim zamanını saptamak amacıyla yapılan bu çalışma; 2000-2001 yetiştirme sezonunda, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma alanında yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada; 2 ve 2 1 Kasım, 5 ve 23 Aralık, 8 Ocak, 9 Şubat, 2, 19 ve 3 1 Mart olmak üzere 9 değişik ekim zamanı ele alınmıştır. Araştırmada, tane verimi (kg/da), uçucu yağ oranı (%), uçucu yağ verimi (l/da), bitki boyu (cm), dal sayısı (adet/bitki), şemsiye sayısı (adet/bitki), şemsiyecik sayısı (adet/şemsiye), tane sayısı (adet/ana şemsiye), bin tane ağırlığı (g), hasat indeksi (%), özellikleri incelenmiştir. İncelenen tüm özellikler, farklı ekim zamanlarından önemli derecede etkilenmiştir. Geciken ekimlere bağlı olarak, bitki boyu, dal sayısı, şemsiye sayısı, şemsiyecik sayısı ve tane sayısında önemli derecede azalma saptanmıştır. Uçucu yağ oram (% 0,23-0,50) 19 ve 3 1 Mart ekimleri hariç, ekim zamanı geciktikçe önemli derecede artmıştır. Uçucu yağ verimi 0,33-0,78 l/da, hasat indeksi % 25,00- 44,61 ve bin tane ağırlığı 9,00-10,50 g arasında varyasyon göstermiştir. Tane verimi 3 1 Mart ekimi dışında, ekim zamanı geciktikçe azalma göstermiştir. Araştırma sonucunda; tane veriminin ve uçucu yağ veriminin en yüksek olduğu 2 Kasım-8 Ocak tarihleri arası ekimlerin bölge için uygun olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler Kişniş, ekim zamanı, tane verimi uçucu yağ verimi uçucu yağ oranı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF SUITABLE SOWING TIME ON CORIANDER (Coriandrum sativum L.) IN HARRAN PLAIN CONDITION Birgfil GERGERLİ Harran University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops 2002, Page: 63 This study has been carried out in Harran University, Agriculture Faculty, in order to determine the most suitable sowing date of coriander. Field trails were arranged in randomized block design with three replications, the sowing dates were 2 and 21 November, 5 and 23 December, 8 January, 9 February, 2, 19 and 3 1 March. In this research seed yield (kg/da), essential oil content (%), essential oil yield (1/da), plant height (cm), number of branch (number/plant), number of umbel (number/plant), number of umbellet (number/ umbel), number of seed (number/main umbel), 1000 seed weight (g), harvest index (%) characters were investigated. These investigated characters were effected at important degree from different sowing dates. With respect to late sowing date it's observed that some characters like number of branch, umbel and umbellet number, seed number reduced Essential oil content increased with respect to late sowing date except 19 and 21 March sowing, essential oil yield ranged from 0,33 to 0,78 1/da while harvest index from 25 % to 44,61 %, and 1000 seed weight ranged from 9,00 to 10,50 g seed yield decreased with respect to late sowing date except 3 1 March sowing At the and of this research it's observed that the highest seed yield and the highest essential oil yield is obtained from the sowing dates between 2 November and 8 January is best for the region