Şanlıurfa biberinin sulama aralığı ve su tüketiminin belirlenmesi
Determination of irrigation interval and evapotranspiration of Şanlıurfa bell pepper
  1. Tez No: 121215
  2. Yazar: İSMAİL TAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL KIRNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, damla sulama, sulama programı, bitki su tüketimi I
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ŞANLIURFA BİBERİNİN SULAMA ARALIĞI VE SU TÜKETİMİNİN BELİRLENMESİ İSMAİL TAŞ HARRAN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALI 2002, Sayfa : 91 Bu çalışma, Harran Ovası koşullarında yaygın olarak yetiştirilen biber bitkisinin {Capsicum annum L.) sulama programının belirlenmesi amacıyla; 2001 yılında Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yürütülmüştür. Araştırmada üç farklı sulama aralığı (2, 4 ve 6 gün) ile üç farklı bitki pan katsayısı (Kepi = 1.25, Kcp2 = 1.00 ve Kcp3 = 0.75) kullanılmıştır. Sulama suyu miktarı; açık su yüzeyi buharlaşma değerleri, bitki örtü yüzdesi ile düzeltilerek belirlenmiştir. Deneme konularına uygulanan sulama suyu miktarları 652-1010 mm, mevsimlik su tüketimleri ise 726-1069 mm arasında değişmiştir. Yöre koşullarında bitki su tüketiminin belirlenmesinde Radyasyon ve Penman yöntemlerinin kullanılabileceği saptanmıştır. Konulardan elde edilen verim değerleri 2444 - 4703 kg/da arasında değişim gösterirken, yapılan analizler sonucunda sulama aralığı ve bitki katsayılarının verim üzerine olan etkileri %1 düzeyinde önemli, etkileşimi ise önemsiz bulunmuştur. Ayrıca toplam su kullanım randımanı (WUE) 2.75-5.22 kg/da/mm, sulama suyu kullanım randımanı (IWUE) 3.03-5.81 kg/da/mm ve sulama suyunun evapotranspirasyonu karşılama yüzdesi (I/ET) %85-96 arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak; Harran Ovası koşullarında biber bitkisinin damla sulama yöntemiyle sulanmasında, sulama aralığı olarak 2 gün, bitki katsayısı olarak 1.25' in seçilmesinin ve bitki örtü yüzdesi değeri ile düzeltilmesinin uygun olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS DETERMINATION OF IRRIGATION INTERVAL AND EVAPOTRANSPIRATION OF ŞANLIURFA BELL PEPPER ISMAIL TAŞ HARRAN UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION 2002, Page : 91 This study was planned to determine irrigation program of Şanlıurfa bell pepper, a widely grown cultivar and vegetable in Harran Plain, the research was conducted at the experimental station of Agriculture Faculty of Harran University in 2001. There different irrigation intervals (2, 4 and 6 days) and plant-pan coefficient (Kcpl = 1.25, Kcp2 = 1.00 and Kcp3 = 0.75) were used in the experiment. The amount of irrigation water was calculated based upon Class-A-Pan (CAP) evaporation taking into account of canopy cover percentage. The applied irrigation water and seasonal plant water consumption (ET) were 652-1010 mm and 726-1069 mm, respectively, based on treatments selected in the experiment. The most suitable ET predictions were obtained from radiation and Penman-combination models.