Erzurum kentinde botanik bahçesi oluşturulması üzerine bir araştırma
A research on the formation of a botanical garden in Erzurum city
- Tez No: 121352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Botanik bahçesi, arboretum, koruma, peyzaj tasarım, Erzurum
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ERZURUM KENTİNDE BOTANİK BAHÇESİ OLUŞTURULMASI ÜZERİNE BİR. ARAŞTIRMA Neslihan DEMİRC AN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Estitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hasan YILMAZ Günümüzde gittikçe artan çevre sorunlarına paralel olarak yok olan doğayı korumak, insanların yeşil ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılamak, bitkiler ve onların kullanımları hakkındaki bilgileri artırmak için son yıllarda ele alman çözümlerden biri de Botanik Bahçeleri olmuştur. Araştırma Atatürk Üniversitesi arazisinde, E-80 transit karayolu kuzeyinde kalan 35 ha'lık alanda yürütülmüştür. Alanın mevcut kullanım durumu, iklim, toprak, topoğrafik ve jeolojik yapısı, bitki örtüsü, çevre analizleri belirlenmiştir. Planlamaya kaynak oluşturması bakımından kentin sosyo-ekonomik yapısı da değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin yanı sıra konu hakkında literatür çalışmaları yapılmış botanik bahçeleri de incelenerek Erzurum kenti için öneri botanik bahçesi oluşturulmuştur. Öneri Botanik Bahçesinde 33.8 ha'lık kısım açık alan kullanımlarına (arboretum 73.000 m2, piknik alanları 48.000 m2, doğal vejetasyon 28.000 m2, huş koleksiyonu 18.000 m2, vs.) 1.2 ha'lık kısım ise yapısal alan kullanımlarına (üretim ve gösteri seraları 8.000 m2, yönetim 1.900 m2, geleneksel Erzurum evi 1.000 m2, vs.) yer verilmiştir. Alan kullanım kararları getiren leke diyagramı ile 1/1500 ölçekli Avan proje hazırlanmıştır. Erzurum kenti için bilim, araştırma, eğitim ve rekreaktif ihtiyaçlara cevap verecek potansiyele sahip olan botanik bahçesinin uygulamasına yönelik önerilere yer verilmiştir. 2002, 136 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC Thesis A RESEARCH ON THE FORMATION OF A BOTANICAL GARDEN IN ERZURUM CITY Neslihan DEMÎRCAN Atatürk University Institution of Natural Science Principal Science of Landscape Architecture Consultant : Assoc. Prof Dr. Hasan YILMAZ Recent solution about conservation of nature being destroyed through the environmental problems, responding to people's demand for recreation, increasing the knowledge about plants and their usage have been the botanical gardens. The study was carried out in a site of 35 ha located in Atatürk University field on the left side of E-80 express road current usage, climate, soil, geological structure, vegetation and surrounding area analysis of the site were determined. Socio-economical structure of the city was also considered in the view of being a source for planning. In addition to the obtained data, literature investigation of the subject was performed. And a proposal botanical garden for Erzurum city was designed with examining these botanical gardens. In this proposal botanical garden a section of 33.8 ha was divided for vacant space usage (73.000 m2 for arboretum, 48.000 m2 far picnic area, 28.000 m2 for natural vegetation, 18.000 m2 for betula collection etc.), 1.2 ha for building area (8.000 m2 for propagation and exhibition green house, 1.900 m2 for management, 1.000 m2 for traditional Erzurum house etc.). Draft diagram having site use decision and 1/1500 scaled draft plan were prepared. Proposals for establishing a botanical garden having a potential to respond to searching, science, education and recreation demands of Erzurum city. 2002, 136 Pages Key Words ; Botanical garden, arboretum, conservation, landscape design, Erzurum.