Erzurum kentinde konut bahçelerinin peyzaj tasarım ilkelerine göre incelenmesi üzerine bir araştırma
A Research on evaluation of house-gardens in Erzurum in terms of landscape project principles
- Tez No: 131467
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel tasarım, peyzaj tasarımı, konut bahçesi, anket, Erzurum, Vegetal design, landscape design, house-garden, survey, Erzurum. 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ERZURUM KENTİNDE KONUT BAHÇELERİNİN PEYZAJ TASARIM İLKELERİNE GÖRE İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Murat YEŞİL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sevgi YILMAZ Bu araştırma, Erzurum kentindeki konut bahçelerinin mevcut durumu ve peyzaj tasarımına göre yeterliliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kent halkının ev bahçeleri hakkındaki eğilimlerini belirlemek için 300 kişi ile karşılıklı görüşme yoluyla anket çalışması yapılmış ve elde edilen sonuçlar yüzdelerle verilmiştir. Anket sonucuna göre ev bahçelerinin tasarımında, sosyo-kültürel ve ekonomik faktörlerin önemli olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda toplu konut bahçelerine göre, müstakil ev bahçelerinin peyzaj tasarımı yönünden daha iyi durumda oldukları ortaya konulmuştur. Semtlere göre değişmekle beraber özellikle Yıldızkent ve Dadaşkent semtlerindeki müstakil konutların bahçeleri estetik ve fonksiyonel olarak diğer semtlere göre daha yeterli olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda bir toplu konut bahçesinin öneri peyzaj projesi tasarım sürecine göre hazırlanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre önerilerde bulunulmuştur. 2003, 123 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC Thesis A RESEARCH ON EVALUATION OF HOUSE-GARDENS IN ERZURUM IN TERMS OF LANDSCAPE PROJECT PRINCIPLES Murat YEŞİL Atatürk University Institution of Natural Science Principal Science of Landscape Architecture Consultant: Asst. Prof. Dr. Sevgi YILMAZ This study was carried out with the purpose of determining the present situation of house-gardens and the adequacy of them according to landscape architecture in Erzurum city. In order to determine the tendencies of city's people about house-gardens, a survey was carried on 300 people by mutually interviewing and the results obtained were stated by percentages. According to the result of the survey, it was detected that socio-cultural and economic factors were significant in design of house-gardens. In the result of the research, it was found out that independent house-gardens in better conditions than those of total house-gardens with regard to landscape design. The independent house-gardens, especially, in Yıldızkent and Dadaşkent districts were found to be more adequacy aesthetically and functional in terms of other districts. In the result of the research, proposal landscape project of total house garden was prepared in accordance with the design process. Suggestions have been offered in terms of the results obtained from the research. 2003, 123 pages