Modifiye atmosferde ambalajlamanın gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi
The effects of modified atmosphere packaging on the physical, chemical and microbiological properties of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets
- Tez No: 121351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TELAT YANIK, PROF. DR. MÜKERREM KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, MAP, TVB-N, TBARS, Toplam bakteri sayısı, Rainbow Trout, MAP, TVB-N, TBARS, Total Bacteria Count
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Gökkuşağı alabalığı filetolarının mikrobiyolojik (10°C, 25°C ve 37°C'de toplam bakteri sayısı, Pseudomonas, laktik asit bakterisi, Enterobacteriacea, maya ve küf sayısı), fiziksel (L, a ve b değerleri), kimyasal (pH, total volatil bazlar (TVB-N), lipid oksidasyonu (TBARS) ve duyusal analizleri (genel görünüş ve koku); hava, vakum ve farklı gaz karışımları altında 10 °C ve 4±l°C'de incendi. %100CO2, %2.502+%7.5N2+ %90CO2 ve %30O2+%30N2+%40CO2 gaz karışımları kullanıldı. Modifiye atmosfer (MAP) duyusal kalitedeki düşüşü, bakteriyel çoğalmayı ve TVB-N'deki artışları azalttı. Lipid oksidasyonu hem 10 °C hem de 4±l°C'de vakum ve %100 C02'de %40 C02'den daha düşük oldu. MAP vakum ve havada ambalajlama ile karşılaştırıldığında 4±l°C'de raf ömrünü belirli sürelerde uzattığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Microbial (total bacteria count at 10°C, 25°C and 37°C, Pseudomonas, lactic acid bacteria, Enterobacteriacae, yeast and mold counts), physical (L, a and b values), chemical analysis [pH, total volatile bases nitrogen (TVB-N), lipid oxidation (TBARS)] and sensory analysis (general appearance and odour) of rainbow trout (Oncorynchus mykiss) fillets under in air (control), vacuum and different gas mixture conditions at 10°C and 4±1°C were determined. The gas mixtures evaluated were 100%CO2, 2.5%02 +7.5%N2+90%CO2 and 30%O2+30%N2+40%CO2. A demolition in sensory quality deterioration, bacterial growth and increases in TVB-N were reduced by modified atmosphere packaging (MAP). Lipid oxidation was lower in gas packages with vacuum and 100% C02 than in those 40% C02 both 10°C and 4±1°C. Compared with vacuum and air packaging it was determined that MAP extended the shelf life of fillets by various durations at 4±1°C.