Yeşilırmak havzası su kenelerinin sistematik yönden incelenmesi
A Study on water mites (Hydrachnellae, Acari) of Yeşilırmak river basin
- Tez No: 121361
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHLİS ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acarı, Hydrachnellae, Sistematik, Yeşilırmak, Türkiye, Acari, Hydrachnellae, Systematics, Yeşilırmak, Türkiye ıı
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
ÖZET Doktora Tezi YEŞİLIRMAK HAVZASI SU KENELERİNİN (ACARI, HYDRACHNELLAE) SİSTEMATİK YÖNDEN İNCELENMESİ Ahmet BURSALI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muhlis ÖZKAN Bu çalışmada; Yeşilırmak Havzasından toplanan su keneleri değerlendirilmiş ve bu örneklerden 17 familyaya ait 60 tür, 6 alt tür tespit edilmiştir. Bunlardan; Torrenticola tokatensis n.sp. ve Lebertia turcica n.sp bilim dünyası; Sperchon compactilis compactilis, Sperchon compactilis discrepens, Lebertia insignis, Torrenticola madritensis, Atractides distans, Atractides nodipalpis soproniensis ve Krendowskia latissima, Türkiye faunası için yenidir. Teşhis edilen tür ve alttür örneklerinin şekilleri çizilmiş, çeşitli organlarının ölçümleri yapılmış, tanımları gözden geçirilerek yeniden düzenlenmiş ve dünyadaki yayılışları verilmiştir. Ayrıca cins, tür ve alttür seviyesinde teşhis anahtarları düzenlenmiştir. 2002, 227 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A SISTEMATIC STUDY ON WATER MITES (ACARI, HYDRACHNELLAE) OF YEŞİLIRMAK RIVER BASIN Ahmet BURSALI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Depatment of Biology Supervisor: Prof. Dr. Muhlis ÖZKAN In this study, it has been evaluated water mite species collected from Yeşilırmak river basin. Totally, It has been determined 60 species and 6 subspecies belonging to 17 families. Of these; Torrenticola tokatensis n.sp. and Lebertia turcica n.sp are new to science; Sperchon compactilis compactilis, Sperchon compactilis discrepens, Lebertia insignis, Torrenticola madritensis, Atractides distans, Atractides nodipalpis soproniensis and Krendowskia latissima are new records for the Turkish fauna. The morphological characters, the measurements and drawings of various organs, habitats and distributions on the world of identified species were given. Furthermore, it has been arranged keys for genera, subgenera and species. 2002, 227 pages