Kömürdeki piritik kükürdün thiobacillus ferrooxidans ile uzaklaştırılması üzerine incelemeler
Investigations on removal of pyritic sulfur from coal using thiobacillus ferrooxidans
- Tez No: 121360
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. YALÇIN KEMAL BAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kömür, Biodesülfürizasyon, Piritik Kükürt, Thiobacillus ferrooxidans, Bakteri
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi KÖMÜRDEKİ PİRİTİK KÜKÜRDÜN Thiobacillus ferrooxidans İLE UZAKLAŞTIRILMASI ÜZERİNE İNCELEMELER Dündar CAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Yalçın Kemal BAYHAN Kömürdeki piritik kükürdün, Thiobacillus ferrooxidans bakterisi ile desülfürizasyonu araştırılmıştır. Çalışmada, Oltu-Balkaya kömüründen izole edilen Thiobacillus ferrooxidans Dİ türü kullanılmıştır. Önce, üç değişik kömür örneğinden (Oltu-Balkaya, Sütkans-Karakütük, Sütkans-Umutbaca) bakteri izole edilmeye çalışılmış, ancak sadece Oltu-Balkaya Kömüründen bakteri izole edilebildiğinden, daha sonraki çalışmalarda bu kömür kullanılmıştır. Desülfürizasyon işlemleri, 250 ml'lik erlenmayerlerde ve kesikli sistemde gerçekleştirilmiştir. Farklı kömür konsantraysonları (2 gr/lOOml, 4 gr/lOOml, 8 gr/100ml, 16 gr/100ml), farklı karıştırma hızlan (50 rpm, 100 rpm, 150 rpm, 200 rpm) ve farklı sıcaklık (15°C, 33°C) uygulamalarının biyolojik desülfürizasyona etkisi araştırılmış ve en yüksek verim %61 olarak 4 gr/100ml kömür yoğunluğu, 33°C sıcaklık ve 200 rpm karıştırma hızı uygulamaları sonucunda elde edilmiştir. 2002, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis Investigations On Removal of Pyritic Sulfur From Coal Using Thiobacillus ferrooxidans. Dündar CAN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor : Asst.Prof.Dr. Yalçın Kemal BAYHAN Desulphurization of coal pyrite-sulphur by Thiobacillus ferrooxidans was investigated. Thiobacillus ferrooxidans Dl was isolated from Oltu-Balkaya coal and used. First of all, the bacrteria were tried to isolate from three different coal samples, Oltu-Balkaya, Sütkans-Karakütük and Sütkans-Umutbaca coal and because of the isolation of bacterium was achieved from only Oltu-Balkaya coal samples, further studies were carried out with this coal. Desulphurization procedures were performed in 250 ml erlenmayer flasks at batch system. The effect of different coal concentrations (2 gr/100ml, 4 gr/lOOml, 8 gr/lOOml, 16 gr/100ml), agitation rate (50 rpm, 100 rpm, 150 rpm, 200 rpm) and temperatures (15°C, 33°C) on desulphurization were investigated and the maximum yield of 61% was obtained under following conditions; temperatures 33°C; agitation rate; 200 rpm and coal concentration; 4 gr/100ml. 2002,54 pages Keywords : Coal, Biodesulphurization, Pyritic Sulphur, Thiobacillus ferrooxidans, Bacteria.