Killi zeminlerde kıvam limitlerinin ve kompaksiyon parametrelerinin ısı ile değişimi
Variation of the consistency limits and compaction parameters with heat treatment for clayey soils
- Tez No: 121376
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖZCAN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Killi zeminler, Kompaksiyon, Atterberg limitleri, Tane birim hacim ağırlık, Isıl işlem i, Clayey soils, Compaction, Atterberg limits, Specific gravity, Heat treatment ii
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi KİLLİ ZEMİNLERDE KIVAM LİMİTLERİ VE KOMPAKSİYON PARAMETRELERİNİN ISI İLE DEĞİŞİMİ Lale YILMAZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Özcan TAN Killi zeminler, gerek tane büyüklüğü gerekse mineralojik yapısı ile diğer zemin gruplarına göre oldukça farklı ve değişken özelliklere sahip zeminlerdir. Killi zeminlerin değişik koşullardaki mühendislik özelliklerini araştırmak sürekli ilgi çeken bir konu olmuştur. Killi zeminlerde; su muhtevasının ya da ismin değişimi zeminin bir takım özelliklerinde önemli değişiklikler meydana getirmektedir. Değişik sıcaklıklarda ısıtılması sonucunda mineralojik yapı değişmekte ve buna bağlı olarak geoteknik özelliklerde de farklı davranışlar görülmektedir. Bu çalışmada, Oltu (Erzurum) bölgesinden getirilen iki farklı kilin tane birim hacim ağırlık, likit limit, plastik limit, optimum su muhtevası ve maksimum kuru birim hacim ağırlığın ısı ile değişimi deneysel olarak araştırılmıştır. Deneylerde sıcaklıklar; 100, 200, 250, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 1000°C olarak seçilmiş ve standartlara uygun olarak deneyler yapılmıştır. Deneyler sonucunda; incelenen parametrelerin sıcaklıkla değişim grafikleri çizilmiş, iki farklı kil örneklerinin ısı altındaki davranışları incelenmiş ve deney sonuçlan ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Deney sonuçlarından sıcaklık artışı ile likit limit, plastik limit optimum su muhtevası ve tane birim hacim ağırlık azalmıştır. Bununla birlikte maksimum kuru birim hacim ağırlık sıcaklığın artması ile artmıştır. 400°C de plastik limit tamamen yok olmuştur. Killerin 400°C de ısıtılması ile iki zemin için likit limit % 49,9-66,0, optimum su muhtevası %36,1-51,1, ve tane birim hacim ağırlık 600°C de % 10, 1-8,0 oranlarında azalmıştır. Maksimum kuru birim hacim ağırlık ise 400°C de iki zemin için %5,0-41,5 oranlarında artmıştır. 2002, 77 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis VARIATION OF THE CONSISTENCY LIMITS AND COMPACTION PARAMETERS WITH HEAT TREATMENT FOR CLAYEY SOILS Lale YILMAZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department Of Civil Engineer Supervisor : Asst. Prof. Dr. Özcan TAN From the point of view of both the grain size and mineralogical structure, clays are a type of soil. Studying the engineering characteristics of clay under different conditions has been very interesting subject for scientists the change of the water content and the degree of heating results in the change of some characteristics of the clayey soils. At the end of the heat treatment at different temperatures, mineralogical structure of the clayey soil is changed and depending on this process, different behaviors have been observed in geotechnical characteristics as well. In this study, the variation of some soil properties such as unit volume weight, liquid limit, plastic limit, optimum water content and maximum dry unit volume weight was investigated experimentally for two different clays which are brought from Oltu. Test temperatures were chosen as 100, 200, 250, 300, 400, 500, 600, 700, 800 and 1000 °C and tests were performed according to standards. The graghs related to the variation of the parameters studied with heat treatment were then drawn, and the behaviors under the heating process were examined for two different clays, changes were compared with each other and the general information concerned with the results of experiments was given.From the experimental results, liquid limits, plastic limits, optimum water contents and specific gravity decreased with increasing temperature. However, maximum dry densities increased with increasing temperature. Plastic limits were completely eliminated at 400° C. Heating the clays decreased at 400°C the liquid limit and optimum water content by 49,9-66,0% 36,1-51,1%, and at 400° C specific gravity by 10,1-8,0 %, respectively, for two soils. Maximum dry density increased by 5,0-41,5% at 400°C for two soils. 2002, 77 pages