Pomza ile üretilen hafif betonların yangına karşı dayanımı
Fire resistance of lightweight concretes produced with pumice aggregates
  1. Tez No: 121375
  2. Yazar: AHMET FERHAT BİNGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif beton, hafif agrega, yangın, yüksek sıcaklıklar, basınç mukavemeti, Lightweight concrete, lightweight aggregate, fire, elevated temperatures, compressive strength
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi POMZA İLE ÜRETİLEN HAFİF BETONLARIN YANGINA KARŞI DAYANIMI Ahmet Ferhat BİNGÖL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Rüstem GÜL Yangın, binalarda her zaman karşılaşılabilecek tehlikelerden birisidir. Bu nedenle yapı malzemelerinin en önemlilerinden birisi olan betonun yüksek sıcaklık etkilerinden sonra davranışı incelenmiş ve sıcaklık etkilerine karşı daha dayanıklı bir beton karışımı üretmek hedeflenmiştir. Bu amaçla, karışımdan normal agrega çıkarılarak yerine hacimce %25, %50, %75 ve %100 oranlarında pomza ilave etmek suretiyle karışım seçenekleri belirlenmiştir. Üretilen hafif ve yarı hafif betonların basınç mukavemetleri üzerinde yüksek sıcaklıkların etkileri araştırılmıştır. Çalışmada incelenen sıcaklık değerleri 150°C, 300°C, 450°C, 600°C ve 750°C olarak seçilmiştir. Isıtma sürelerinin, basınç mukavemeti üzerindeki etkileri de incelenmiş, farklı karışım gruplarındaki betonlar her sıcaklık değeri için bir saat, üç saat ve beş saat süreyle ısıtılmıştır. Çalışmada karşılaştırma yöntemi kullanılmıştır. Beton özelliklerinin 150°C sıcaklıkta bozularak bu değerde beton numunelerinin mukavemetlerinin bir kısmını kaybetmeye başladığı görülmüştür. 15O°C-30O°C aralığında beton mukavemetinde belirgin bir kayıp olmamakla birlikte bundan sonraki sıcaklık değerlerinde tüm karışımlar mukavemetlerini kaybetmeye devam etmişlerdir. Sıcaklık 750°C'ye ulaştığında ise karışımların tümü başlangıç mukavemetlerinin çok önemli bir kısmını kaybetmiştir. Her sıcaklık değeri için karışımdaki hafif agrega oranı arttıkça betonların başlangıç mukavemetlerine oranla kayıpları azalmıştır. En fazla mukavemet kaybı %100 normal agregalı betonlarda olurken, en az kaybın ise %100 pomza ile üretilen betonlarda olduğu belirlenmiştir. Isıtma süresinin mukavemet kayıpları üzerinde çok belirgin etkisi olmadığı, ulaşılan maksimum sıcaklık değerinin mukavemet kayıplarında ısıtma süresinden daha etkin bir parametre olduğu tespit edilmiştir. 2002, 77 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis FIRE RESISTANCE OF LIGHTWEIGHT CONCRETES PRODUCED WITH PUMICE AGGREGATES Ahmet Ferhat BİNGÖL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüstem GÜL Fire is one of the dangers for the buildings that may occur in buildings anytime. For this reason; the concrete, one of the most important structural materials, was examined after the effects of elevated temperatures in this study, and the aim of this process was to produce a type of concrete more resistant to fire. Thus, the mixture groups were determined by replacing pumice for ordinary aggregate in the ratios of 25%, 50%, 75% and 100% in volume. The effect of high temperatures over the compressive strength of the produced lightweight and semi lightweight concretes was investigated. The temperature values were chosen asl50°C, 300°C, 450°C, 600°C and 750°C in this study. The effects of heating duration over the compressive strength were also examined, and the different types of concrete mixtures were heated for one hour, three hours and five hours periods for each temperature values. In this study comparative method was used. It was observed that concrete properties were deteriorated at 150°C and the specimens began to lose some of their initial strengths at this temperature. Though a considerable strength lose was not seen between 150°C-300°C, all types of concrete mixtures continued to lose their compressive strength after 300°C. Every concrete mixture lost a significant part of their initial strength when the temperature is reached up to 750°C. When the lightweight aggregate ratio is increased for each temperature value, the loss of compressive strength of the concrete compared to the initial strength is decreased. While the most important strength loss was observed in the concrete group produced by using 100% ordinary aggregate, the less strength loss was in the concrete group produced by using 100% lightweight aggregate. It was found out that the heating duration does not affect the strength loss significantly and the reached maximum temperature value is a more significant parameter on the strength loss. 2002, 77 pages