Tosya Merkez ve yakın çevresi zemininin geoteknik özellikleri ve depremselliği
Geotechnical characteristics and seismicity of the Tosya urban and vicinity area
  1. Tez No: 121377
  2. Yazar: TUNCER TURGUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SALİH BAYRAKTUTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tosya, Kuzey Anadolu Fay Zonu, Geoteknik Birim, Geoteknik Bölgelendirme, Tosya, North Anatolian Fault Zone, Geotechnical Unit, Geotechnical Zoning
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde bulunan Tosya ve çevresinin zemin özellikleriyle ilgili veriler toplandı ve çoklu karşılaştırma yapılarak Tosya ve çevresinin zemini yapılaşma açısından 4 farklı geoteknik birime ayrıldı. Bölgeden alınan zemin örneklerine laboratuvarda belirli testler yapıldı. Bu testler sonucunda zeminin genel olarak kumlu alüvyon yelpazeye sahip olduğu belirlendi. Tosya'nın 1/25.000 ölçekli jeoloji haritası hazırlanarak bu haritadan geoteknik bölgelendirmenin yapıldığı aynı ölçekte başka bir harita üretildi. Tosya ilçe merkezine ait 1/5.000 ölçekli haritaya ilçede 1999-2001 yıllan arasında yapılan zemin etüd verileri sonuçlarından biri olan zemin emniyet gerilmesi değerleri işlenerek eş zemin emniyet gerilmesi haritası elde edildi. Her geoteknik birimin tipik emniyet gerilmesi değerleri ve zemin özellikleri belirlenerek geoteknik birimler üzerine inşa edilecek mühendislik yapıları için alınacak önlemler belirlendi. 2002, 62 sayfa
Özet (Çeviri)
Currently avaliable data about geotechnical characteristics and seismicity of the Tosya urban and vicinity area are collected.This town is located in the North Anatolian Fault Zone.The study area is divided into 4 main geotechnical zone by multi-comparison of various ground data.Several geotechnical tests applied to the soil samples collected from the area.Dominant soil type is sandy alluvial fan deposit.Geological map of 1/25.000 scale of the Tosya Urban Area, is prepared.Geotechnical Zoning Map at 1/25.000 and 1/5.000 are drawn, based on geological and geotechnical data.The results of geotechnical reports done by various organizations, during time interval of 3 years (1999-2001) and bore hole data are used for determining boundaries of geotechnical units in 1/5.000 scale map.Isometric contours of soil boring capacity ( qc >are drawn at 1/5.000 scale.Safety stress values and soil profiles are given for each zone. Measures to be taken in engineering constructions are listed. 2002, 62 pages