Radyoaktif bozunma sonucu meydana gelen gama, k ve l x-ışınları için emisyon ihtimaliyetlerinin ölçülmesi
Measured emission probabilities for gamma, k and l x-rays following radioactive disintegration processes
  1. Tez No: 121378
  2. Yazar: PAŞA YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP KURUCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X ve y-ışını emisyon ihtimaliyetleri, K X-ışınları, L X-ışınları, X- ışını emisyon spektroskopisi, Floresans verim, K ve L X-ışını emisyonu, X and y-rays emission probabilities, K X-rays, L X-rays, X-ray emission spectroscopy, Fluorescence yields, K and L X-rays emission. u
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Doktora Tezi RADYOAKTİF BOZUNMA SONUCU MEYDANA GELEN GAMA, K VE L X-ISINLARI İÇÎN EMİSYON İHTİMALİYETLERİNİN ÖLÇÜLMESİ Paşa Yalçın Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Yakup Kurucu Bu araştırmada, Cr-51, Ga-67, Tc-99, In-1 11, 1-131, Xe-133, Tl-201 sıvı radyoizotoplar ile Cs-137, Ba-133, Am-241 polyester kaplı ve Ra-266, Fe-55 ve Am-241 elektroliz yöntemiyle kaplı çelik radyoizotoplar numune olarak kullanıldı. Bu radyoizotopların bozunması ile oluşan y ve X-ışınlarının emisyon ihtimaliyetleri deneysel olarak araştırıldı. Deneysel sonuçlar hem literatürde var olan değerlerle hem de QuickBasic ortamında“X-ISINI EMİSYONU”adlı bir program geliştirilerek, bu programdan hesaplanan teorik verilerle karşılaştırıldı. Aynı radyoizotoplardan yayınlanan y-ışını piklerinin literatürde mevcut olan teorik ve deneysel emisyon ihtimaliyetleri kullanılarak yaklaşık 2 keV ile 500. keV enerji ararlığı için Si(Li) dedektörüne ait verim grafiği çizildi. Spektrumların alınmasında, aktif alanı 12 mm2, kalınlığı 3 mm ve 5,95 keV de yarı maksimumdaki tam genişliği (FWHM) 160 eV olan Si(Li) yarı iletken dedektörü ile bağlı bulunduğu elektronik sistem kullanılmıştır. 2002, 81 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis MEASURED EMISSION PROBABILITIES FOR GAMMA, K AND L X-RAYS FOLLOWING RADIOACTIVE DISINTEGRATION PROCESSES Paşa Yalçın Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Yakup Kurucu In this study, liquid radioisotopes of Cr-51, Ga-67, Tc-99, In-Ill, 1-131, Xe-133, Tl- 201, polyester coated Cs-137, Ba-133, Am-241 and electrolyzed coated steel radioisotopes of Fe-55, Ra-226, Am-241 are used as sample groups. Emission probabilities of y and X-rays generated by decay decomposition of these radioisotopes are sought. Experimental results are compared with theoretical values as well as the theoretical gathered from a software program developed in QuickBasic. The yield graph of Si(Li) detector is plotted between 2 keV and 500 keV using (theoretical and experimental probabilities) of y-rays peaks originated by the same radioisotopes. An electronic device system connected to a, Si(Li) semi-conductor detector is building spectra. Detector has 12 mm2 of active area and 3 mm of thickness, and 160 eV of full with half maximum (FWHM) at 5.95 keV. 2002,81 pages