Kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarında dönüşüm: Erzurum örneği
Transformation in urban transformation and development project: Erzurum case
  1. Tez No: 588490
  2. Yazar: MURAT ALTUNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ENVER ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Toplumsal Değişim, Erzurum ili Kentsel Dönüşüm Uygulamaları, Değer Esaslı Yöntem, Urban Transformation, Social Change, Urban Transformation Applications İn Erzurum, Value Based Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Dönüşüm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Toplumdaki sosyal ve ekonomik her değişim kentsel alanda bir karşılık bulmaktadır. Bu bakımdan kentleşme yapılanması toplumsal yapı ve insani ilişkiler bütününde adeta toplumu yansıtır özelliktedir. Bununla birlikte kentleşme yapılanması kendi içinde, toplumsal alanın değişim ve dönüşüm dinamizmine katkılar sunan birtakım süreçler barındırır. Bu bağlamda toplumsal alana dinamizm sağlayan kentleşme yapılanması süreçlerinden biri olarak kentsel dönüşüm uygulamaları oldukça dikkat çekici görünmektedir. Kentlerin tarihsel ve fiziksel bir kimlik kazanmasında, toplumsal organizasyonu biçimleyen yapısal ilişkiler ile insani ilişkilerin bütünleşmesinde ve de insanla kent dokusu arasındaki anlamsal bağın güçlendirilmesinde, kentsel yapılaşmaya etkin bir insani müdahale olarak değerlendirebileceğimiz kentsel dönüşüm uygulamaları, kentlerin daha yaşanabilir bir hale gelmesinin önünü açan süreçlerdendir. Bu nedenle kentsel dönüşüm uygulamaları, toplumsal sorunların mekânsal birer çözümleme şekli olarak tasavvur edilmektedir. Ancak bu çözümlemenin gerçekleşmesi için, ulusal düzeyde çok yetkin ve etkili kentsel dönüşüm politikaları ile birlikte yürütülmesinin gerekliliği düşünülmektedir. Bu düşünce ile araştırmada Erzurum ili kentsel dönüşüm uygulamaları örneklemi üzerinden giderek, ülkemiz kentsel dönüşüm politikalarına; rasyonel, stratejik, teknik, hukuki ve ekonomik yönlerden katkılar sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Every social and economic change in society corresponds to the urban area. In this respect, urbanization in the whole of social structure and Human Relations almost reflects the society. However, urbanization has a number of processes within itself that contribute to the dynamism of change and transformation of the social field. In this context, urban transformation practices as one of the processes of urbanization, which provides dynamism to the social area, seem to be quite remarkable. Urban transformation practices, which we can consider as an effective human intervention to urban structure, are one of the ways in which urban transformation can be considered as an effective human intervention in the development of cities, in the integration of the structural relations that shape the social organization, and in the strengthening of the meaningful link between human and urban fabric. Therefore, we can envisage urban transformation practices as a spatial analysis of social problems. However, I think that we should carry out highly competent and effective urban transformation policies at the national level in order to achieve this solution. I intend to contribute to our country's urban transformation policies in rational, strategic, technical, legal and economic aspects by going through the example of urban transformation implementations in Erzurum province in my research.