Sulu şartlarda yazlık ve güzlük ekilen fiğ+buğday karışımlarında en uygun karışım şekli, karışım oranı ve biçim zamanlarının belirlenmesi
Determination of optimum mixture type and rate, and cutting times for vetch+wheat mixtures sown in spring and autumn under irrigated conditions
  1. Tez No: 121423
  2. Yazar: NECLA TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUNUS SERİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hungarian vetch, hairy vetch, sowing time, mixture rate, cutting time
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Doktora Tezi SULU ŞARTLARDA YAZLIK ve GÜZLÜK EKİLEN FİĞ + BUĞDAY KARIŞIMLARINDA EN UYGUN KARIŞIM ŞEKLİ, KARIŞIM ORANI VE BİÇİM ZAMANLARININ BELİRLENMESİ Necla TAŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof Dr. Yunus SERİN Doğu Anadolu Bölgesinde macar fiği ve tüylü fiğ güzlük olarak yetiştirilebilmeleri nedeniyle kaba yem açığının kapatılmasında önemli bir potansiyele sahiptirler. Ancak fiğlerin ilerleyen gelişme devresi ile birlikte yatması önemli bir problemdir. Yatmanın önlenmesi ile daha fazla ve kaliteli otun eldesi için fiğlerin tahıllar ile birlikte karışım halinde ekilmesi tavsiye edilmektedir. Sonbahar ve ilkbaharda buğday ile 4 farklı karışım oranında (100:0; 90:10, 80:20 ve 70:30) ekilen macar fiği ve tüylü fiğ karışımları buğdayın çiçeklenme ve süt olum dönemlerinde biçilmiştir. Araştırma sulu şartlarda 1998-1999 ve 1999-2000 yılında yürütülmüştür. Macar fiği ve tüylü fiğin buğday ile olan karışımları sonbahar ekimlerinde çok iyi gelişmeleri ve yüksek verimli olmaları nedeniyle sonbaharda güzlük olarak ekilmeleri tavsiye edilmiştir. Macar fıği+buğday karışımları tüylü fığ+buğday karışımlarından daha verimli bulunmuştur. Macar fiği buğday ile %70:30, tüylü fiğ ise %80:20 veya 70:30 karışım oranında ekilerek buğdayın süt olum döneminde biçilmesi önerilmiştir. 2002, 154 sayfa Anahtar Kelimeler : Macar fiğ, tüylü fiğ, ekim zamanı, karışım oranı, biçim zamanı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATION OF OPTIMUM MIXTURE TYPE AND RATE, AND CUTTING TIMES FOR VETCH+WHEAT MIXTURES SOWN IN SPRING AND AUTUMN UNDER IRRIGATED CONDITIONS Necla TAŞ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor : Prof Dr. Yunus SERİN Hungarian and hairy vetches have an important potential to cover roughage shortage in Eastern Anatolia since they can be sown in autumn yet, lodging in late growing period is an important problem in vetch culture. Sowing vetches with cereals as a mixture is suggested to obtain more and quality forage and overcome lodging problem. This study was carried both in 1998-1999 and 1999-2000 years. In this study, mixtures of hungarian/hairy vetches and cereals are sown in four different mixtures rates (100:0, 90:10; 80:20 and 70:30) in four different mixtures types in both spring and autumn and they were cut at flowering and milk-dough stage. As a result of the study, since the mixtures of hungarian and hairy vetches with cereals yielded well in autumn sown, they are suggested to be sown in autumn. Also, it was found that hungarian vetch+wheat mixtures were yielding when compared to hairy vetch+wheat mixtures. Hungarian vetch+wheat mixtures with 70:30%, hairy vetch+wheat with the rates 80:20% or 70:30% and cuttings at the milk-dough stage of the wheat crop were suggested. 2002, 154 pages