Diskli gübre dağıtma makinelerinde dağılım düzgünlüklerinin iyileştirilmesi üzerine bir araştırma
A research on improving distribution evenness in rotary fertilizer spreader
  1. Tez No: 121429
  2. Yazar: YILDIRAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAZHAR KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kimyasal gübre, diskli gübre dağıtma makinası, dağılım deseni, gübre dağılım düzgünlüğü, efektif iş genişliği, Fertilizer, rotary fertilizer spreader, distribution pattern, fertilizer distribution evenness, effective working width
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
ÖZET Doktora Tezi DİSKLÎ GÜBRE DAĞITMA MAKİNALARINDA DAĞILIM DÜZGÜNLÜKLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Yıldıran YILDIRIM Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mazhar KARA Gübre, birim alandan daha yüksek verim elde etmede önemli ve aynı zamanda pahalı bir girdidir. Enerji fiyatlarındaki artışla orantılı olarak, gübre ve yakıt fiyatları da artmaktadır. Bu durum tarımsal mekanizasyonda kullanılan makinaların iş kalitelerinin ve iş başarılarının artırılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, kullanım ve bakım kolaylığı, fiyatlarının düşük ve iş genişliklerinin büyük olması gibi avantajlarından dolayı, serpme gübrelemede yaygın olarak kullanılan diskli gübre dağıtma makinalarının iş kalitelerinin ve iş başarılarının artırılması önemli olmaktadır. Bu çalışmada, diskli gübre dağıtma makinalarının iş kalitelerinin ve iş başarılarının artırılması için iki diskli tek üniteli savurma etkili bir dağıtıcı organ geliştirilerek, iş kalitesi (varyasyon katsayısı) ve iş başarısı (efektif iş genişliği) yönünden en iyi sonuçları veren dağıtıcı organ parametre kombinasyonları belirlenmiştir. Üst üste aynı merkezli olarak birbirine monte «dilen ve aynı yönde, aynı açısal hızla dönen iki diskli dağıtıcı organın üst diski, gübreyi makina ilerleme yönünün soluna ve sağma, alt diski ise makina ilerleme ekseni üzerine dağıtmaktadır. Triple süperfosfat gübresiyle %7.72 minimum varyasyon katsayısı değerinde 16 m efektif iş genişliği, kalsiyum amonyum nitrat gübresiyle %6.14 minimum varyasyon katsayısı değerinde 15 m efektif iş genişliği elde edilmiştir. Triple süperfosfat ve kalsiyum amonyum nitrat gübreleri ile elde edilen en büyük efektif iş genişlikleri, sırasıyla, 20 m ve 17.50 m ve bu iş genişliklerine karşılık gelen varyasyon katsayısı değerleri ise %10.01 ve %15.57 olarak belirlenmiştir. Geliştirilen iki diskli tek üniteli savurma etkili gübre dağıtma makinası, iş kalitesi ve iş başarısı yönünden yaygın olarak kullanılmakta olan tek diskli gübre dağıtma makinalarına göre daha iyi sonuçlar vermiştir. 2002, 202 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A RESEARCH ON IMPROVING DISTRIBUTION EVENNESS IN ROTARY FERTILIZER SPREADER Yıldıran YILDIRIM Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Mazhar KARA Fertilizer is an important and expensive input to obtain a higher yield per unit area. The prices of fertilizer and fuel have been increasing based on increases in the price of energy. For this reason, the working quality and efficiency in machines used in agriculture should be increased. Therefore, the working quality and efficiency of rotary fertilizers, which are widely used due to simplicity, low price and high spreading width, should be increased. A rotary distributing unit with two discs mounted on one frame was developed and the combinations of distributing unit parameters giving the best results in terms of working quality and efficiency were determined. The concentric disc were rotating together clockwise with the same revolution rate; the upper disc was spreading fertilizer to the left and right sides of forward direction of the spreader and the lower disc was spreading fertilizer onto axis of forward direction. An effective working width of 16 m was obtained with triple superphosphate at the minimum CV value of 7.72% and an effective working width of 15 m was obtained with calcium ammonium nitrate at the minimum CV value of 6.14%. The highest values of effective working width were found to be 20.00 m and 17.50 m for triple superphosphate and calcium ammonium nitrate at the CV values of 10.01% and 15.57%, respectively. The rotary fertilizer spreader including a rotary distributing unit with two discs mounted on one frame, which was developed in this study, had better results than the rotary fertilizer spreaders which have been widely used in practice, in terms of working quality and efficiency. 2002, 202 pages