Bölgesel kömürlerin ve karışımlarının koklaşma özelliklerinin incelenmesi
The Examination of carbonization characteristics of regional coals and their mixtures
  1. Tez No: 121440
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞAHİN GÜLABOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gray-king, Koklaşma, Piroliz, Oltu, Aşkale «ssSSSS 111, Gray-king, Carbonization, Pyrolysis, Oltu, Aşkale iv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BÖLGESEL KÖMÜRLERİN VE KARIŞIMLARININ KOKLAŞMA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Zeynep ÖZKAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr.M. Şahin GÜLABOĞLU Aşkale ve Oltu kömürlerinin kimyasal analizi ile koklaşma özelliklerinin belirlenmesi için serbest şişme, Audibert-Arnu dilatometre, Gieseler plastometre ve Gray-king deneyleri yapılmıştır. Aşkale kömürlerinin iyi koklaşabilen, Oltu kömürlerinin ise koklaşmayan kömürler olduğu tespit edilmiştir. Deneylerin sonuçlan dikkate alınarak çeşitli karışımlar hazırlanmış ve Gray-king deneyleri yapılmıştır. (%80 Umutbaca+%3 Zonguldak+%9.6 Aşkale 4+%2.4 Aşkale 2) ve (%80 Umutbaca+%8 Zonguldak+%10.8 Aşkale 4+% 1.2 Aşkale 2) karışımlarından elde edilen kok örneklerinin mukavemetinin yüksek, kükürt miktarının az, üst ısı değerinin fazla olduğu görülmüştür. 2002, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EXAMINATION OF CARBONIZATION CHARACTERISTICS OF REGIONAL COALS AND THEIR MIXTURES Zeynep ÖZKAN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Supervisor : Prof. Dr. M. Şahin GÜLABOGLU Free swelling, Audibert-Arnu dilatometer, Gieseler plastometer and Gray-King Experiments were carried out in order to determination of coal formation characteristics and chemical composition of Aşkale and Oltu coals. It was found that Aşkale coals were well carbonizating coals while Oltu coals were not. According to the experimental results, various mixtures were prepared and Gray-King Experiments were applied. The mixture containing (%80 Umutbaca+%8 Zonguldak+%9,6 Aşkale 4+%2,4 Aşkale 2) and (%80 Umutbaca+%8 Zonguldak+%10,8 Aşkale 4+%l,2 Aşkale 2) was found mechanical resistance, less sulphure content and high calorie. 2002, 75 pages