Pirit mineralinin asidik ortamda Fe2(SO4)3 çözeltilerindeki çözünürlüğü üzerine ultrases enerjisinin etkisi
Effect of ultrasound on the dissolution of pyrite mines in acidic and Fe2(SO4)3 solutions
  1. Tez No: 121468
  2. Yazar: TUBA HATİCE DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDUSSELAM KURTBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ultrases, Pirit minerali, Çözünürlük
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PİRİT MİNERALİNİN ASİDİK ORTAMDA Fe2(S04)3 ÇÖZELTİLERİNDEKİ ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ ÜZERİNE ULTRASES ENERJİSİNİN ETKİSİ Tuba Hatice DOĞAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Abdüsselam KURTBAŞ Ultrases enerjisi katı/sıvı reaksiyonların hızlarını etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmada, Pirit mineralinin asidik ortamda Fe2(S04)3 çözeltilerindeki çözünürlüğü üzerine ultrases enerjisinin etkisi incelenmiştir.Denemelerde, tane boyutu, sıcaklık, asit konsantrasyonu, Fe+3 konsantrasyonu ve ultrases enerjisi amplitüt hızı parametre olarak seçilmiştir.Tüm denemeler, ultrases enerjisi kullanılmadan tekrar edilerek sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre; ultrases enerjisi dönüşüm kesrini, ultrases kullanılmadan yapılan denemelere göre ortalama olarak %30 oranında artırdığı görülmüştür. 2002, 50 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms. Thesis THE EFFECT OF ULTRASOUND ON THE DISSOLUTION OF PYRITE MINES IN ACIDIC AND Fe2(S04)3 SOLUTIONS Tuba Hatice DO?AN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor : Asst.Prof. Dr. Abdüsselam KURTBAŞ Ultrasound is known to enhance solid/liquid reactions. This paper deals with the investigation of the effect of ultrasonic energy on the dissolution of Pyrite mines in acidic and Fe2(SO,i)3 solution. At the experimental runs, the particle size, reaction temperature, acid concentration, Fe+3 concentration and amplitude of ultrasound power was choosen as parameters. The same experimental runs without using ultrasound have been repeated and obtained results compared. According to these results, it has been observed that the ultrasound increased approximately 30% conversion fraction compared to the other experimental results without using ultrasound. 2002, 50 pages Keywords : Ultrasound, Pyrite mines, Dissolution 11