Köşeleri dairesel çentikli tabakalı kompozit plaklarda burkulma analizi
Buckling analysis of laminated composite plates with corner circular notches
- Tez No: 121469
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Burkulma, kompozit plak, sonlu elemanlar metodu, kritik burkulma yükü, Buckling, composite laminates, finite element method, critical buckling load
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi KÖŞELERİ DAİRESEL ÇENTİKLİ TABAKALI KOMPOZİT PLAKLARDA BURKULMA ANALİZİ Tolga URAL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hamit AKBULUT Burkulma, plaklarda her zaman karşılaşılabilecek tehlikelerden biridir. Bu çalışmada, köşelerine dairesel çentik açılmış plakların burkulma davranışları incelenmiştir. Kritik burkulma yükünün; çentik çapına, levha kalınlığına, tabaka sayısına, tabaka takviye açılarına, elastisite modülü oranlarına ve yükleme durumuna göre değişimi araştırılmıştır. Çözüm tekniği olarak sonlu elemanlar metodunu esas alan Ansys 6.1 sonlu elemanlar paket programı kullanılmıştır. Levha köşelerine açılan dairesel çentiğin, kritik burkulma yükünün değerini belirli çentik yarıçap değerlerine kadar artırdığı tespit edilmiştir. Kritik burkulma yükünün, kalınlığın küpü ile orantılı değiştiği ve tabaka sayısı arttıkça burkulma yükünün de arttığı bulunmuştur. Levhaların tek yönlü yüklenmesi durumunda burkulmaya karşı daha iyi direnç gösterdikleri tespit edilmiştir. Levhanın elastisite modülü oranlarının değiştirilmesi de kritik burkulma yükü değerini değiştirmektedir. 2002, 82 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis BUCKLING ANALYSIS OF COMPOSITE LAMINATED PLATES WITH CORNER CIRCULAR NOTCHES Tolga URAL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Hamit AKBULUT Buckling is one of the dangers for plates that may occur anytime. In this thesis, buckling behaviors of plates with corner circular notches is investigated. Change of critical buckling load is researched for different notches diameters, reinforcement angles, elastic modulus and plate loadings. Finite element method is used for the solution. Also Ansys 6.1 finite element packed program is used for numerical solution. The critical buckling load value is increased with the increasing of corner notches diameter at the plate. It is seemed that there is a proportion between plate thickness and critical buckling load. Also by the increasing of laminate numbers, the critical buckling load is increased. It is observed that when uniaxial loading applied to a plate, the critical buckling load is increased too. The critical buckling load is changed with the changing of the elastic modulus propotions. 2002, 82 pages