Türkiye ve Avrupa Birliği su ürünleri sektörünün kurumsal yapılanma, birliğin ortak balıkçılık politikası ve karşılıklı ilişkileri yönünden karşılaştırılması
Comparison of aquacultural sectors of Turkey and European Union in aspect of establishment, common policy and mutual relationships
- Tez No: 121478
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. N. MEVLÜT ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği (AB), Ortak Balıkçılık Politikası (OBP), Su Ürünleri, Türkiye-AB ilişkileri, Balıkçılık Yönetimi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TÜRKİYE VI- AVRUPA BİRLİĞİ SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNÜN KURUMSAL YAPİLANMA, BİRLİĞİN ORTAK BALIKÇILIK POLİTİKASI VE KARŞILIKLI İLİŞKİLERİ YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASI Nilgün ŞIKTAR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. N.Mevlüt ARAŞ Bu çalışmada, Türkiye su ürünleri üretimi ile AB ülkeleri üretimi ile karşılaştırıldı ve Türkiye'nin AB ülkeleri arasında 5., Akdeniz ülkeleri arasında 3., Ortadoğu ülkeleri arasında ise ilk sırada yer aldığı, AB ülkelerinin Türkiye'den su ürünleri ithalatının her yıl artış gösterdiği, üretimlerinde yavaşlamalar ve taleplerinde de artışların olduğu saptandı. Türkiye'de su ürünleri üretiminde, işleme ve pazarlama entegrasyonunun yoksunluğu, avcılık ve kültür üretimi yapanların yeterli bilgi düzeyine sahip olmaması, su ürünleri stoklarına ilişkin bilimsel çalışmaların son derece yetersiz olması, aşırı avcılık, uluslararası standardizasyonun ve kalitenin sağlanamaması, soğutma, dondurma, konserve gibi tesislerde gerekli hijyenik ve teknik şartlara uyulmaması karşılaşılan en önemli sorunlar olarak belirlendi. 2002, 105 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COMPARISON OF AQUACULTURAL SECTORS OF TURKEY AND EUROPEAN UNION IN ASPECT OF ESTABLISHMENT, COMMON POLİCY AND MUTUAL RELATIONSHIPS Nilgün ŞIKTAR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciens Department of Fishery Supervisor : Yrd.Doç.Dr. N.Mevlüt ARAŞ In this study, fishery production of Turkey was compared, with the EU and it was determined that ''Turkey was the 5th country in the EU, the 3th in the Mediterranean countries, the first places in the Middle East countries, importation from Turkey to the EU was increasing and the production was stationary but the demand was increasing/The most important problems encountered in the fishery of Turkey were such as lack of processing, producing and marketing of fishery, inefficiency of hunters and the men culluring the fishery about knowledge, lack of scientific searching on fishery slocks, extreme hunting, being unable to provide the international standardization and quality, breaking the technical and the hygienic rules in cooling, freezing and conservation of products. 2002, 105 page Keywords : European Union, Common Fishery Policy, Fish Product, Fishery Relations of 'Turkey - EU, Fish management.