Canlı (Gammarus pulex) ve yaş (sığır dalağı) yemin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavrularına belirli aralıklarla verilmesinin glukoz 6 fosfat dehidrogenaz ve karbonik anhidraz enzim aktiviteleri ile büyüme, yem değerlendirme ve yaşama gücüüzerine etkileri
The effect of given live (Gammarus pulex) and wet (cattle spleen) foods at certain intervals to rainbow trout fry (Oncorhynchus mykiss) fed a commercial feed on glucose 6 phosphate dehydrogenase and carbonic anhydrase enzyme activities with survival...
  1. Tez No: 121477
  2. Yazar: ABDULKADİR BAYIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. MEVLÜT ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, G6PDH, Aktivite, Spesifik Büyüme
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada belirli aralıklarla (2 ve 4 günde bir) verilen canlı ve yaş yemlerin yavru gökkuşağı alabalıklarında büyüme özelliklerine, yaşama gücüne, yem değerlendirme oranına ve Glukoz 6 Fosfat Dehidrogenaz (G6PDH) ve Karbonik Anhidraz (CA) enzim aktivitelerine etkilerini araştırmak hedeflenmiştir. 12°C'de 2 ay süren, toplam 5 muamele grubu ve 2 tekerrürlü olacak şekilde tam şansa bağlı deneme planına göre yürütülen araştırmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. 1. Muamele gruplarında G6PDH enzim aktivitesine farklı periyotlarda ikame edilen yemlerin etkisi önemli bulunmuş (P0,05). Yem değerlendirme bakımından ise 2 günlük guplarda en iyi yem değerlendirme oranı kontrol grubunda meydana gelmiş ve gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P0,05). Spesifik büyüme oranı 2 ve 4 günde bir G. pulex ile beslenen grup ile kontrol grubunda sığır dalağı gruplarından daha yüksek çıkarken yem değerlendirme oranı ise bu iki muamele gruplarında daha düşük çıkmıştır. 2002, 56 sayfa
Özet (Çeviri)
Fish were fed with live and wet foods at certain intervals in order to determine the effect of feed on the activities of glucose 6 phosphate dehydrogenase (G6PDH) and carbonic anhydrase (CA) enzymes and the growth properties, survival rate, food efficiency of fry rainbow trout. The study was conducted according to a simple randomized experiment design with 5 treatment groups and 2 duplicates, and lasted 2 months. Water temperature was 12°C during the study period. At the end of the experiment following results were obtained: 1.