Erzurum kentsel atık suları ile sulanan tarımsal alanlarda ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems in areas irrigated with Erzurum municipal wastewater and suggested solutions
  1. Tez No: 121483
  2. Yazar: İLKER ANGIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. VAHAP YAĞANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksu, atıksu kalite koşulları, toprak makro elementleri, toprak mikro elementleri, sulama suyu kalitesi, Wastewater, quality requirements of wastewater, soil macro elements, soil micro elements, irrigation water quality u
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ERZURUM KENTSEL ATIKSULARI İLE SULANAN TARIMSAL ALANLARDA ORTAYA ÇIKAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İlker ANGIN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. Vahap YAĞANOĞLU Bu araştırma, tarımsal alanların sulanmasında kullanılan atıksuların özelliklerinin ve atıksu kullanımına bağlı olarak toprak özelliklerinde ortaya çıkan değişimlerin saptanması ve atıksuların tarımsal alanlarda güvenle kullanılmasına ait çözüm önerileri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada aynı toprak oluş süreçleri, benzer iklim ve topoğrafik koşullar altında bulunan kentsel atıksular ile sulanan alanlardan ve sulanmayan alanlardan alınan toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerini ve atıksuyun karakteristiğini belirlemek amacıyla, toprak ve su örnekleri alınmıştır. Söz konusu toprak ve su örneklerinin özelliklerini belirlemek amacıyla analizleri yapılmıştır. Sulamada kullanılan Erzurum kentsel atıksularının pH, elektriki iletkenlik, toplam çözünmüş katı madde, süspanse katı, biyokimyasal oksijen ihtiyacı, kimyasal oksijen ihtiyacı, toplam azot, fosfor, sodyum adsorbsiyon oranı ve klor değerlerinin, sulamada kullanılmasına izin verilebilir sulardan daha yüksek olduğunu otaya koymuştur. Kentsel atıksular ile sulanan ve hiçbir şekilde sulama yapılmayan alanlar arasında toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından da önemli farklılıklar bulunmuştur. Sonuç olarak Erzurum'da kentsel atıksuların tarımsal sulamada kullanılması gerektiği durumlarda, birinci kademe arıtma işleminden geçirilmeden kullanılmasının bitkisel üretim, toprak özellikleri ve halk sağlığı yönünden sakıncalı olduğu belirlenmiştir. 2002, 73 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PROBLEMS IN AREAS IRRIGATED WITH ERZURUM MUNICIPAL WASTEWATER AND SUGGESTED SOLUTIONS İlker ANGIN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. A. Vahap YA?ANO?LU This study is carried out to determine the characteristics of wastewater, soil problems associated with the use of wastewater and to make solutions on its safe use in agricultural lands. To determine the physical and chemical properties of soil and wastewater characteristics, water and soil samples were taken from non-irrigated and wastewater irrigated areas. Laboratory analyses were conducted to determine properties of soil and water. The results obtained have showed that, pH, electrical conductivity, total dissolved solids, suspended solids, biochemical oxygen demand, chemical oxygen demand, total nitrogen, phosphorus, sodium adsorption ratio and chloride values of wastewater is high than the interpretations of water quality for irrigation. Soils irrigated with wastewater have significant physical and chemical differences from that non-irrigated. As a result, it can be said that use of raw wastewater in irrigation is not appropriate for agricultural use, soil properties and health conditions. Its use is appropriate only with primary treatment. 2002, 73 pages