Erzurum ili kentsel atık sularının gri su ayak izinin hesaplanması
The greywater footprint calculation of Erzurum city's urban wastewater
- Tez No: 921711
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su ayak izi, Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi, Gri Su
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Su; canlı hayatının devam ettirilebilmesi için gereken en önemli ihtiyaçların başında gelmektedir. Günden güne artan Dünya nüfusu, hızla gelişen endüstri alanları, küresel ısınma, kuraklık, kimyasal kirlilikler sebebiyle kısırlaşan topraklar ve azalan yağmurlar, hayati önem taşıyan suyu daha dikkatli tüketim konusunda bilimsel çalışmalar yapmayı zorunlu hale getirmiştir. Su ayak izi bu kapsamda geliştirilmiş, suyun doğrudan ve dolaylı olarak tüketim hacminin hesaplanmasında kullanılan yöntemlerden birisidir. Su ayak izi kavramı, insanların üretim ve tüketim ile ilgili yapmış olduğu seçimlerinin doğal kaynakları nasıl etkilediğini ortaya koymak için geliştirilmiş bir baskı göstergesidir. Çevresel kaynaklar üzerinde yaratılan baskıyı, ne kadar kirliliğe sebebiyet verildiği ve günlük hayatımızda ihtiyaçlarımızı giderirken suyun ne kadar kullanıldığı gibi durumları ortaya koyar. Herhangi bir süreç içerisinde ne kadar su tükettiğinin bilinmesi suyun etkin, bilinçli ve sürdürülebilir kullanımı açısından önem arz etmektedir. Mavi, yeşil ve gri olmak üzere üç bileşeni bulunan su ayak izi; bunların hesaplanıp haritalanması, suyun sürdürülebilir, verimli ve adil kullanılması yönünde değerlendirilmesi açısından önemlidir. Üretim aşaması ile ilgili olan Gri Su Ayak İzi; üretim faaliyetleri sonucu oluşan temiz su kirliliğinin bir derecesi olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Erzurum evsel atık sularının gri su ayak izinin hesaplanması ve Erzurum Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılarak Aras Nehrine deşarj edilen atık suların neden olduğu kirliliğin ortaya koyulmasıdır.
Özet (Çeviri)
Water is essential for the continuation of human life. Therefore, it becomes important to conduct scientific studies on water management due to the increasing world population day by day, rapidly growing industries, chemical pollution, global warming, drought, etc. The water footprint is one of the methods used to calculate the consumption volume of water directly and indirectly and to manage water resources. Within this context, the concept of water footprint is a pressure indicator developed to reveal how people's choice make about production and consumption affect natural resources. It reveals the pressure on environmental resources how much pollution is caused and how much water is used for our needs in our daily lives. Knowing how much water is consumed in any process is important for the effective, conscious, and sustainable use of water. The water footprint has three components: blue, green, and grey; calculating and assessing the Water Footprint is important in terms of evaluating the sustainable, efficient, and fair use of water. Gray Water Footprint is related to the production stage, and it is defined as a degree of water pollution resulting from production activities. This study aims to calculate the greywater footprint of Erzurum City's domestic wastewater and to reveal the pollution caused by the wastewater discharged to the Aras River after being treated in Erzurum Biological Wastewater Treatment Plant. Keywords; Water footprint, Erzurum Wastewater Treatment Plant, Greywater