Türkiye ve Avrupa Birliği'nde tarımsal yayım ve haberleşmede bilgi akışı üzerine bir araştırma
A study on the flow of information in agricultural extension and communication in Turkey and European Union
  1. Tez No: 121484
  2. Yazar: MEHMET SAVAŞ AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZİYA YURTTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımsal Yayım ve Haberleşme, bilgi akışı, çiftçi, araştırmacı, eğitimci, yayımcı, Agricultural Extension and Communication, information extension, farmer, researcher, educationist, extensionist 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ'NDE TARIMSAL YAYIM ve HABERLEŞME'DE BİLGİ AKIŞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Mehmet Savaş AKKAYA Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ziya YURTTAŞ Genelde, beslenme için gerekli gıda maddelerinin temel kaynağının tarım sektörü olması, yüksek nüfus artış hızı ve tarım alanlarının artırılamaması gerçeği özelde ise Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 34'sinin tarımla uğraşması, milli gelirinde tarımın önemli bir paya sahip olması tarım sektörünü dolayısıyla Tarımsal Yayım ve Haberleşme çalışmalarını stratejik olarak ç ok önemli bir konuma getirmiştir. Bu çalışmanın amacı tarım sektöründe araştırma bulgularının çiftçiye ulaştırılmasında noksanlıklar olduğu görülmesi üzerine, bu konudaki sorunların kaynağını tespit etmek ve bu sorunlara çözüm önerileri getirmeye çalışmaktır. Bu çalışma Türkiye ve AB ülkelerinde Tarımsal Yayım ve Haberleşme'deki bilgi akış sürecindeki aşamaları (Araştırma, Eğitim ve Yayım) kapsamaktadır. AB Ülkelerinde kırsal alana yoğun bir teknoloji transferi ve bunun sonucunda Türkiye'ye göre çok yüksek bir verimlilik söz konusudur. Bu verimliliğe ulaşmak için çiftçiyi merkez alan çiftçinin finansmana katıldığı bir sistemle çalışmalar ziraat odalarına, kooperatiflere, birliklere ve danışmanlık şirketlerine devredilmiştir. Türkiye'de ise bilgi ve teknoloji akışının kamu tarafından yapıldığı ve AB ülkelerinde uygulanan sisteme geçilmesi gerektiği tespit edildi. ABD, Almanya ve diğer gelişmiş ülkeler Tarımsal Yayım hizmetlerinde bilgi- iletişim teknolojilerinin olanaklarını kullanmaya başlamışlar ve yayım hizmetini bazı konularda bilgisayar ve internet aracılığıyla sanal ve interaktif ortama taşımışlardır. Gelişmiş ülkelerde bilgisayar sahibi olan çiftçi sayısının %80'lerde olduğu, bilgisayarı ile internet erişimi olan çiftçilerin de %57'lere ulaştığını ülkemizde ise tarım alanında bilgisayar kullanımının onbinde birlerin altında olduğu görülmektedir. Ülkemizde çiftçilerimizin eğitim eksikliği, bilgisayar kullanım zorluğu, altyapı eksikliği, yatırım maliyetinin yüksekliği, teknoloji korkusu tarımda bilgi teknolojilerinin yaygınlaşmasını engellemekte olduğu, bunun çözümü için çiftçilerin eğitilmesi ve teknolojik olarak desteklenmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. 2002, 113 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis A STUDY ON THE FLOW OF INFORMATION IN AGRICULTURAL EXTENSION AND COMMUNUCATION IN TURKEY AND EUROPEAN UNION Mehmet Savaş AKKAYA Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Ziya YURTTAŞ In general, because of the reasons of being the basic resource of indispensable food material for nutrition, the fact of rapid population growth and having no chance to expand agricultural fields, and specifically in Turkey having %34 of the population gaining their 1 ife from agriculture, forming a high ratio in national income strategically makes agricultural sector a very important sector. The objective of this study is to determine the sources of some obstacles in extending the results of the researches in agriculture to the farmers and put forward recommendations to solve these problems. The study covers the stages of information transfer (research, education and extension) in EU and Turkey. In EU, there exists a technology transfer to urban areas, which results in a high efficiency when compared with Turkey. This efficiency is achieved by the system in which farmer is taken as the basic element and the work load is assigned to agriculture chambers, cooperative and consultancy firms, whereas in Turkey the information and technology transfer is performed by government. USA, Germany and other developed countries' Agricultural Publication Services are done by using all informatics facilities and it is moved to computer and internet environment. In developed counties, it is seen that %80 of the farmers have a computer and %57 of them have the necessary means for Internet, while computer usage in our country is below %0.01. Lack of necessary education, computer usage difficulties, lacking infrastructure and high costs of investments to these technologies all constitute a drawback for these technologies become widespread. The four main concepts in Agricultural Information Flow System; Researcher, Instructor, Publisher and Farmer are analyzed which have a link to Agricultural Publication and Communication system in order to develop and improve the interactive learning between man and organizations, to share and use the information about related agricultural technology. While the benefits of new technique, method and systems on information flow are studied, on the other hand the importance of applying research results on information and technology transportation to farmers is emphasized. 2002, 113 Pages