Erzurm ili Uzundere ilçesinin sosyo-ekonomik yapısı ve tarımsal yayım açısından kalkınma olanakları
Socio-economic structure of Uzundere district in Erzurum province and its economic development possibilities in agricultural extension point of view
  1. Tez No: 121485
  2. Yazar: AYŞE ALTINKAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZİYA YURTTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyo-Ekonomik Yapı, Tarımsal Yayım, Kalkınma olanakları, Demonstrasyon, Eğitim ve Ziyaret Sistemi, Social-Economic Structure, Development Possibilities, Agricultural Extension, Demonstration, The System of Education and Visit
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Y. Lisans tezi ERZURUM İLİ UZUNDERE İLÇESİNİN SOSYO - EKONOMİK YAPISI VE TARIMSAL YAYIM AÇISINDAN KALKINMA OLANAKLARI Ayşe ALTINKAYNAK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ziya YURTTAŞ Bu araştırmada, Erzurum ili Uzundere ilçesinin sosyo-ekonomik durumunu ortaya konulması ve ilçenin kalkınma olanaklarının Tarımsal Yayım açısından araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada Erzurum iline bağlı Uzundere ilçesi ve köylerinde gözlem ve mülakata dayanan ve kamu görevlileri ile çiftçilerden sağlanan birincil verilerin yanında kamu kuruluşları belgelerinden, Türkiye Kalkınma Vakfı'nın çalışma raporlarından ve önceden yapılmış araştırma raporlarından elde edilen ikincil veriler değerlendirilmiştir. İlçe sınırları içerisinde 6.625.000 m2 büyüklüğünde Tortum gölü ve bir çok küçük göl bulunmasına rağmen köylerin çoğunda sulama suyu problemi bulunmaktadır. Bu problem üretimi olumsuz yönde etkilemekte ve ilçenin ekonomik yönden gelişmesini engellemektedir. Arazi kısıtlı, dağlık, engebeli ve tarıma elverişsizdir. İlçe, Erzurum merkez ve diğer ilçelerine göre daha yumuşak bir iklim özelliğine sahip olması nedeni ile bir çok ürünün yetiştirilmesine elverişlidir. Araştırma bölgesinde ürünlerin pazarlanması konusunda da önemli problemler mevcuttur. Özellikle göllere yakın olan köylerde kurulacak pompalı sistemlerle sulama suyu problemi önemli ölçüde çözülebilir. Modern tarımsal sistemler geliştirilerek, mevcut tarımsal arazilerde girdilerin optimum kullanımı ile bir çok alanda yapısal sorunların çözülmesi konusunda eğitim çalışmaları verilmelidir. Ayrıca üreticilerin pazarlama konusunda örgütlenerek pazar gücünü arttırmaları ve ürünlerini işleyebilmeleri için tesisler kurmaları konusunda yayım çalışmaları yapılmalıdır. 2002, 63 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis SOCIO-ECONOMIC STRUCTURE OF UZUNDERE DISTRICT IN ERZURUM PROVINCE AND ITS ECONOMIC DEVELOPMENT POSSIBILITES IN AGRICULTURAL EXTENSION POINT OF VIEW Ayşe ALTINKAYNAK Atatürk University Graduate School of Natural and Appield Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Ziya YURTTAŞ In this study, Social and Economic structure of Uzundere Town in Erzurum province and development possibilities of this town in extension point of view were analyzed. The metarial of this study includes results of survey study whit farmers and officers in the area of study, documents from public institutions, reports of Turkey Development Faundation and previous studies of the region. Althought Uzundere have a big lake with 6.625.000 m2 surface area and several small lakes, most of the villages have irregation water shortage problem. This problem affect agricultural production activities negatively. Thus, this problem prevents ecoomic development in the town. İn addition to this problem agricultural land in the area is very limited and not proper for agricultural activities. On the other hand, the micro climate in Uzundere provide a proper environment for fruit and vegetable production. Marketing of fruit and vegetable is another problem that farmers faces. One solution to irrigation water shortage problem might be to pump water from the lakes to the lands close to the lakes. Better agricultural techniques and farming organizons can be implemented through agricultural extension activities given the limited agricultural rescources. In addition, farmers in the region can be organized to increase their marketing power for providing agricultural inputs and selling agricultural products they produce. 2002, 63 pages