Gökkuşağı alabalık (Oncorhynchus mykiss) eritrositlerinden karbonik anhidraz enziminin saflaştırılması, karakterizasyonu ve bazı antibiyotiklerin enzim aktivitesi üzerine inhibisyon etkilerinin incelenmesi
Purification and characterization of carbonic anhydrase from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) erythrocytes and inhibition effects of some antibiotics on enzyme activity
  1. Tez No: 121488
  2. Yazar: OLCAY HİSAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TELAT YANIK, PROF.DR. İRFAN KÜFREVİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, Eritrosit, Karbonik Anhidraz, Antibiyotikler, İnhibisyon, Rainbow Trout, Erythrocyte, Carbonic Anhydrase, Antibiotics, Inhibition
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Doktora Tezi GÖKKUŞAĞI ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) ERİTROSİTLERİNDEN KARBONİK ANHİDRAZ ENZİMİNİN SAFLAŞTIRILMASI, KARAKTERİZASYONU VE BAZI ANTİBİYOTİKLERİN ENZİM AKTİVİTESİ ÜZERİNE İNHİBİSYON ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Olcay HİSAR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Telat YANIK Ortak Danışman: Prof. Dr. Ö. İrfan KÜFREVİOGLU Bu çalışmada öncelikle, gökkuşağı alabalık {Oncorhynchus mykiss) eritrositlerinden karbonik anhidraz enzimi saflaştırılmış, kinetik davranışları ve enzimin bazı özellikleri belirlenmiştir. Saflaştırma basamakları; hemolizat hazırlanması, Sepharose-4B-L tirozin-stilfanilamid afinite jel kromatagrafisi ve diyaliz işlemidir. CA enziminin saflaştırılmasında, enzimin spesifik aktivitesi 422,5 EU/mg protein, verim %20,9 ve saflaştırma katsayısı 222,4 olarak belirlenmiştir ve yapılan saflaştırma işlemlerinin hepsi +4°C'de gerçekleştirilmiştir. SDS poliakrilamid jel elektroforezi ile saflaştırılan CA enziminin molekül ağırlığı 28.445 Da, jel filtrasyon kromatografısinde ise 28.184 Da olarak belirlenmiştir. Gökkuşağı alabalık eritrosit CA enziminin optimum pH'sı 9,5 (0.025 M borat tamponu), stabil pH'sı 8,2 (0.025 M borat tamponu) ve optimum sıcaklığı 25°C olarak gözlemlenmiştir. Enzimin kinetik özellikleri içerisinde yer alan KM ve Vmax değerleri ile asetazolamid ve bazı antibiyotiklerin I50 değerleri, Kj değerleri ve inhibisyon tipleri grafiklerinden bulunmuştur. Ayrıca, inhibisyon etkisi gösteren antibiyotiklerin (ampisilin sodyum, streptomisin, ampisilin sodyum+sulbaktam, trimethoprim/sulfamethoksazole) gökkuşağı alabalık eritrosit CA enzim aktivitesi üzerine inhibisyon etkileri in vivo şartlarda araştırılmıştır. 2002, 98 pages
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis PURIFICATION AND CHARACTERIZATION OF CARBONIC ANHYDRASE FROM RAINBOW TROUT {Oncorhynchus mykiss) ERYTHROCYTES AND INHIBITION EFFECTS OF SOME ANTIBIOTICS ON ENZYME ACTIVITY Olcay HİSAR Atatürk University Graduate School of Agriculture Faculty Departman of Fishery Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Telat YANIK Co-Supervisor: Prof. Dr. Ö. İrfan KÜFREVİO?LU In this study, firstly, purification of carbonic anhydrase from rainbow trout {Oncorhynchus mykiss) erythrocytes, together with analysis of the kinetic behaviour and some properties of the enzyme are described. The purification steps comprised hemolysate preparation, Sepharose-4B-L tyrosine- sulfanilamide affinity gel chromatography and dialyze. The yield was 20.9% and the enzyme was found to be specific activity of 422.5 EU/mg proteins. The overall purification was about 222.4-fold. Temperature of +4°C was maintained during the purification process. The molecular mass of the subunit was estimated to be 28,445 Da by SDS polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) and native enzyme was found to be 28,184 Da by gel filtration column chromatography. The enzyme had an optimal pH at 9.5 in 0.025 M boric acid buffer and stable pH at 8.2 in 0.025 M boric acid buffer, and optimal temperature at 25CC. KM and Vmax for p-nitrophenylacetate as a substrat were also determined. The inhibitory effects of some antibiotics and acetazolamide were examined. K| values, I50 values and the types of inhibition were determined by means of graphics obtained. In addition, the inhibitory effects of the antibiotics (sodium ampicillin, streptomycin, sodium ampcillin+sulbactam, trimethoprim/sulfamethoxazole) showed inhibition in in vitro were investigated on rainbow trout erythrocytes carbonic anhydrase enzyme activity in in vivo. 2002, 98 pages