Yapısında amino grubu bulunduran organik bileşiklerden radikalik metotla amino grubunun çıkarılması reaksiyonlarının incelenmesi
The Investigation of deamination reaction of including amines functional group of organic by free radical method
- Tez No: 121550
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞİRİN GÜLTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Free radical, deamination, isothiocyanate, AIBN and BU3S1İH. «JSS* II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz Amino grubunun çıkarılması serbest radikalik metot ile aromatik ve alifatik aminlere uygulandı. Bu amaçla 4,4-diaminodifenileter, 4,4-diaminobibenzil ve 2-amino-6- metilheptan başlangıç maddeleri olarak seçildi. Aminler önce DCC ve CS2 ile izotiyosiyanatlarına dönüştürüldü. Daha sonra her bir izotiyosiyanata AIBN ((2,2- Azobis-(iso-bütironitril)) ve Bu3SnH ile 80 °C de radikalik deaminasyon reaksiyonu uygulandı. Elde edilen bazı ürünlerin FT-ER, 'H NMR, 13C NMR ve kütle spektroskopisi analizleri yapıldı. Anahtar kelimeler : Serbest radikal, deaminasyon, izotiyosiyanat, AIBN ve Bu3SnH.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Deamination reactions were applied to aromatic and aliphatic amines with free radical method. 4,4-Diaminobibenzyl, 4,4-diaminodiphenylether and 2-amino-6- methylheptane were chosen as starting materials. Amines were converted to isothiocyanates with DCC and CS2. The radical reaction was then applied to isothiocyanates with Bu3SnH and AIBN (2,2'- Azobis-(/so-bütironitril)) in benzene at 80 °C. Some products were identified by FT-IR, *H NMR, 13C NMR and mass spectrum.