Çanakkale yerleşim alanında uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri yöntemleri ile olası bir depremde beklenen hasarların değerlendirilmesi
Determination of expected damage cost for scenario earthquake in Çanakkale by using RS and GIS
- Tez No: 121552
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CBS, deprem, beklenen değer, hasar maliyeti
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Uzaktan Algılama (UA) ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), bir depremin zararlarının azaltılması, hazırlık, kurtarma, ilkyardım ve yeni yerleşim yerlerinin belirlenmesi gibi süreçlerde kullanılabilecek en önemli yöntemlerdendir. Zemin ve yapılaşma durumları göz önünde bulundurularak UA ve CBS yöntemleri ile gerçekleştirilen bu tez çalışmasında, çalışma alanı olarak, Çanakkale yerleşim alanı seçilmiştir. Gelecekte ortaya çıkabilecek deprem hasarlarının en aza indirgenmesini sağlamak üzere yöneticilerin ve planlamacıların kullanabileceklerini göstermeye yönelik yapıda bir Kent Bilgi Sistemi hazırlanmış ve çalışma alanının depremselliği incelenmiştir. Eldeki veriler değerlendirilerek büyük deprem riski altında bulunan Çanakkale yerleşim alam için olası bir depremde oluşabilecek hasarın beklenen maliyet değerlendirmesinin yapılabilirliği ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Remote Sensing (RS) and Geographic Information System (CIS) are two of the most important tools to be used for decreasing the earthquake hazards, preparation, reserving, first aid and determination of the new land use. In this thesis RS and GIS methods were applied to Çanakkale. Ground and settelments were taken into account in this study. City Information Sytem, which could be used by administrator and planner for ensuring the reducing expected earthquake hazards, was prepared. Also, deterministic seismic hazard analysis was examined for faults around Çanakkale. In this thesis it was discussed the capability of determination of expected damage cost for earthquake hazards was possible. Key yvords: RS, GIS, earthquake, expected cost, damage cost.