Paralel manyetik alan altında bir boyutlu kuantum sisteminin elektronik enerji spektrumu
Electronic eigen energy values of a one dimensional system under parallel magnetic field
- Tez No: 121570
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEZAİ ELAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Homojen Dış Manyetik Alan, Çok Tabakalı Kuantum Teli, Manyetik Uzunluk, Siklotron Frekansı, Homogen External Magnetic Field, Multilayer Quantum Wire, Magnetic Length, Cyclotron Frequency. «.«f^ a«
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
VI ÖZET Yüksek Lisans Tezi PARALEL MANYETİK ALAN ALTINDA BİR BOYUTLU KUANTUM SİSTEMİNİN ELEKTRONİK ENERJİ DÜZEYLERİ HÜSEYİN KAYA Cumhuriyet üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Mayıs 2002 Danışman: Doç. Dr. Sezai Elagöz Günümüzde yarıiletken heteroyapılardaki kuantum teline hapsedilmiş, hemen hemen bir boyutlu elektron gazının elektromanyetik özellikleri hem teorik, hem de deneysel çalışmalara için önemlidir. Moleculer Beam Epitaxy (MBE) ve diğer yöntemlerin gelişmesi yeni ve yüksek kalitede yarıiletken heteroyapıların üretimine imkan sağlamıştır. Buna rağmen deneysel çalışmaların teknolojik ne denlerden dolayı sınırlı olması nedeniyle bu konudaki teorik çalışmalar oldukça ilerlemiştir. Bu çalışmada tel eksenine paralel uygulanan, homojen dış manyetik alan etkisi altındaki çok tabakalı kuantum teli yapısı için Schrödinger denklemi analitik olarak çözüldü. Çok tabakalı kuantum teli yapısında çeşitli parametreler değiştirilerek (Açısal kuantum sayısı, tel yarıçapları vb. gibi), sistemin enerji spektrumu üzerindeki etkiler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn SUMMARY MSc Thesis ELECTRONIC EIGEN ENERGY VALUES OF A ONE DIMENSIONAL SYSTEM UNDER PARALLEL MAGNETIC FIELD HÜSEYİN KAYA Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics May 2002 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sezai Elagoz The electromagnetic properties of quasi-one dimensional electron gas which can be realized by confining in the quantum wire are very important for both theoretical and experimental studies. Methods like Moleculer Beam Epitaxy (MBE) and others let new and high quality semiconductor heterostructures to be fabricated. Because of technological reasons, experimental studies about this subject are limited but theoretical studies are quite advanced. In this study Schrodinger equation, for a quantum wire under homogen external magnetic field is solved. Major characteristics of energy spectrum with variation of different parameters of quantum wire (angular quantum number, wire radius ext.) are discussed.