A GIS based real estate information system: Case study in Adapazarı
Coğrafi bilgi sistemi tabanlı emlak bilgi sistemi: Adapazarı örneği
  1. Tez No: 121604
  2. Yazar: ÇİĞDEM TARHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK, YRD. DOÇ. DR. VAHAP TECİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Emlak, Emlakçı, CBS, Emlakçilik, Emlak Pazarı. vı, Real Estate, Real Estate Broker, GIS, Brokerage, Real Estate Market. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ TABANLI EMLAK BİLGİ SİSTEMİ: ADAPAZARI ÖRNEĞİ Tarhan, Çiğdem Yüksek Lisans, Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Oğuz IŞIK Ortak Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Vahap TECİM Kasım 2002, 123 sayfa Geleneksel emlakçilik faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan yöntemler günümüzde gerek teknolojinin bir gereği olarak gerekse emlak sektöründe kullanılan verilerin çeşitlenmesi ile değişmeye başlamış ve emlakçilik faaliyetleri bilgisayar ortamında yürütülmeye başlanmıştır. Fakat emlak faaliyetlerinde bilgisayar kullanımı birtakım problemler nedeni ile gelişememiştir. Bununla birlikte, Türkiye'de emlakçılar faaliyetlerinde emlağın fiziksel ve konumsal bilgilerini bir arada sunamamaktadırlar. Bu noktada, emlak sektörünün Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ile entegrasyonun bir ihtiyaç haline geldiği bu tezin hipotezidir.Türkiye'de emlakçilik faaliyetleri genel olarak bireysel ve örgütlü emlakçılar olarak yürütülmektedir. Turyap, Re-max, Turpa ve Birleşmiş Emlakçılar bu çalışmanın örgütlü emlakçı örnekleridir. Bu çalışmanın amacı örgütlü emlakçıların konut pazarında ihtiyaçları olan bilgisayar ve harita tabanlı emlakçilik faaliyetlerini destekleyen bir kullanıcı ara yüzü hazırlanmasıdır. Pilot proje alanı olarak Sakarya il'i Adapazarı Merkez llçe'ye bağlı Erenler Mahallesi seçilmiştir. 1/1000 ölçekli hali hazır harita çalışmanın harita tabanını oluşturmaktadır. Bunun yanında alana ait eğim haritası da genel bilgi amaçlı kullanılmıştır. Harita tabanlı çalışmalarda CBS yazılımı olarak Maplnfo 5.5, üç boyutlu arazi modelleme için Vertical Mapper 2.3, veritabanlarının hazırlanmasında Access XP, ara yüz hazırlanmasında da Visual Basic 6 kullanılmıştır. Access veri tabanı ve ara yüzün harita ile ilişkilendirilmesinde Map Basic 5.0 CBS programlama dili kullanılmıştır. Bu çalışma emlakçının gerek müşteri taleplerine optimum sonuçlarla cevap verebilmesi gerekse kendilerine yönelik analiz ve sorgu yapılabilmesine imkan sağlamaktadır. Ayrıca hazırlanan ara yüzler ile fiziksel veriden grafik veriyi ve grafik veriden fiziksel veriyi sorgulamaya izin vermektedir. Sistem bütün CBS fonksiyonlarını içermektedir. Sonuç olarak, bu çalışma emlak sektöründeki bir eksikliği gidermek amacı ile yapılmış ve veriler alana özgü olarak tasarlanmıştır. Kurulan sistem büyümeye ve gelişmeye daima açıktır. Bunun yanında bazı değişiklikler ile değişik kamu kurumlarında (Tapu Kadastro, Belediye) da kullanılabilme imkanı vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GIS BASED REAL ESTATE INFORMATION SYSTEM: CASE STUDY IN ADAPAZARI Tarhan, Çiğdem M.S., Graduate School of Nature and Applied Sciences, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assoc.Prof. Oğuz IŞIK Co-Supervisor: Assist. Prof. Vahap TECİM November 2002, 123 pages Traditional real estate marketing methods has started to change as necessities of technological developments and data variation. Therefore, real estate business has served in computer-based. However, this service could not develop enough because of some problems. In addition to technological developments, customers want to be informed in extensive detail such as spatial locations of properties by using recent technology but Turkish real estate brokers could not serve spatial and physical information together. At this point, the hypothesis of this thesis is that Turkish real estate business would acquire widened horizons via Geographic Information System (GIS) because of the technological and the social changes of the real estate and the real estate business. mTurkish real estate agents can be categorized as individual and organized agents. Turyap, Re-max, Turpa and Birleşmiş Emlakçılar are the organized real estate agent examples of this thesis. This study aims that to be formed a graphical user interface, which supports map- and computer-based real estate business. Erenler District in Adapazarı Greater Municipality was selected as the pilot area. 1/1000 scale as-is map is the basis of the study. In addition, three dimensional topographic map is used so as to obtain general information. Maplnfo 5.5 is used in map-based studies. Three dimensional studies are performed by using Vertical Mapper 2.3. Also, databases are created by using MS Access XP. The graphical user interfaces are formed via Visual Basic 6.0. Map Basic 5.0 GIS programming language is used to create a connection between map and attribute data. This system allows users to perform different analysis and queries to find the optimum solution for the customers. In addition, the system can make queries from non-graphical to graphical information, and also from graphical to non-graphical information. Moreover, the system has all GIS functions. As a result, this study is performed in order to complete a lack in the real estate business and used data is chosen according to area characteristics. The system may be developed or changed. On the other hand, different public institutions such as the Directorate General of Land Registry and Cadastre can use for their business.