A fuzzy based decision support system for locational suitability of settlements; Odunpazarı, Eskişehir case study
Yerleşimlerin konumsal uygunluğu için bulanık tenmelli karar destek sistemi; Proje alanı: Odunpazarı, Eskişehir
- Tez No: 172270
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZUHAL AKYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Mekansal Karar Verme, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Bulanık Küme Teorisi, Tanımlanmış Kurallar Systemi (RBS), Konumsal Uygunluk vıı
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZ YERLEŞİMLERİN KONUMSAL UYGUNLUĞU İÇİN BULANIK TEMELLİ KARAR DESTEK SİSTEMİ; PROJE ALANI: ODUNPAZARI, ESKİŞEHİR ERCAN, İsmail Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Zuhal AKYÜREK Ocak 2006, 90 sayfa Karar verme biliminin bir dalı olarak, mekansal karar üretme, karmaşık mekansal karar verme problemlerini aşmak için coğrafi olarak ilişkilendirilmiş veri ile ilgilenir. Bulanık küme teorisi de bu tür problemleri çözmek için kullanılabilecek metodlardan biridir. Diğer taraftan, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) mekansal karar verme problemlerini çözmek için kullanabileceğimiz güçlü araçlardan biridir. Gayrimenkul için uygun alan veya arazi kullanımının seçimi de bir mekansal karar verme problemidir. Değer ve potansiyel açısından uygun olarak konumlanmış gayrimenkulun iç dinamiklerini göz önüne aldığımızda,“iyi konum”un baskın faktör olduğunu görüyoruz. Bu çalışma bulanık küme teorisi, tanımlanmış kurallar sistemi ve CBS yi entegre eden, yerleşimlerin konumsal uygunluğunda bir çeşit karar destek sistemini anlatır. Bu çalışma alıcılar ve satıcılardan oluşan gayrimenkul yöneticilerine viasistan olarak düşünülmüştür. Bu, satın almak üzere mülk arayışında olan alıcılar için mülk danışmanı gibi işlev görebilir ve aynı zamanda garimenkul acentalarına satışlarında yardımcı olabilir. Diğer taraftan, bu çalışmada kullanıcıların tercihlerine göre potansiyel alanların farklı senaryoları üretildi ve bunlar aynı alanın deprem felaketine karşı hasasiyet değerleriyle birleştirilerek karşılaştırıldı. Örnek çalışmanın uygulanması için veri elde edilebilirliğinden dolayı Eskişehir Odunpazarı Bölgesi seçildi. Bu çalışmanın bir sonucu olarak en uygun gayrimenkulun kişilerin tercihlerine göre değişebileceğini söyleyebiliriz. Buna ek olarak konum olarak uygun olan gayrimenkullerin büyük bir kısmı depreme karşı oldukça hassas durumda.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FUZZY BASED DECISION SUPPORT SYSTEM FOR LOCATIONAL SUITABILITY OF SETTLEMENTS; ODUNPAZARI, ESKİŞEHİR CASE STUDY ERCAN, ismail M. Sc, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zuhal AKYÜREK January 2006, 90 pages Spatial Decision Making as a branch of decision making science deals with geographically related data in order to achieve complex spatial decision problems. Fuzzy set theory is one of the methods that can be used to come up with these types of problems. On the other hand, Geographical Information Systems (GIS) is one of the most powerful tools that we can use to accomplish spatial decision problems. Selection of the suitable site or land-use for the real estate is also a spatial decision making problem. When we consider the initial dynamics of the suitably located property from the point of view of value and potential we observe that the“good location”is the dominating factor. This study reports on the development of a kind of decision support system for locational suitability of settlements that integrates the fuzzy set (FZ) theory, a rule-based system (RBS) and GIS. This study is ivthought as the assistant for the property managers that are buyers and sellers. It can function as the property consultant for the buyers when they are looking for a property to buy and also it helps the real estate agencies to sell their properties. On the other hand, different scenarios of the potential areas according to the different user's preferences are depicted and they are joined and compared with the results of the vulnerability to earthquake hazards' of the same area. Odunpazan - Eskişehir area is selected for implementation of the case study because of the data availability. As a result of this study, it can be said that most suitable property changes depending on the people's preferences. In addition, it is seen that most of the buildings that are locationally suitable are highly vulnerable to the earthquake hazards. KEYWORDS: Spatial Decision Making (SDM), Geographical Information Systems (GIS), Fuzzy Set Theory, RBS (Rule Based System), Locational Suitability