The Role of submerged macrophytes in stabilizing water clarity and the migration pattern of dominant zooplankton in lake Eymir, Turkey
Eymir gölü'nde balık çıkartılması sonucu meydana gelen berrak su durumunun kararlı hale gelmesinde suiçi bitkilerin önemi ve baskın zooplankton türlerinin günlük dikeysel göçü
  1. Tez No: 121603
  2. Yazar: MOHAMED SILLAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM BEKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Eymir Gölü, suiçi bitkileri, su berraklığı, Arctodiaptomus bacillifer, günlük yatay göç, günlük dikeysel göç. vı, Lake Eymir, submerged macrophytes, water clarity, Arctodiaptomus bacillifer, diel horizontal migration (DHM), and diel vertical migration (DVM). IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
öz EYMİR GÖLÜ'NDE BALIK ÇIKARTILMASI SONUCU MEYDANA GELEN BERRAK SU DURUMUNU KARARLI HALE GELMESİNDE SUİÇİ BİTKİLERİN ÖNEMİ VE BASKIN ZOOPLANKTON TÜRLERİNİN GÜNLÜK DİKEYSEL GÖÇÜ Sillah, Mohamed. M.Sc, Biyoloji Bölümü Danışman: Doç. Dr. Meryem Beklioğlu Aralık 2002, 79 sayfa Bu çalışmada, Eymir Gölü'nde balık çıkartılması sonucu oluşan berrak su durumunun kararlı hale gelmesinde suiçi bitklerinin rolünün ve farklı habitatlardaki baskın zooplankton türlerinin günlük dikeysel göçünün belirlenmesine yönelik bitkilerin arasından ve açık su istasyonlarından örnekler alınmıştır. Işık geçirgenliği, bitkilerin arasında açık suya oranla daha yüksek olmakla birlikte besin tuzu ve askıdaki katı madde (AKM) konsantrasyonları bitkilerin arasında açık sudaki istasyonlara göre daha düşüktü. Suiçi bitkiler fazla besin tuzlarını kullanarak ve AKM konsantarsyonunu azaltarak su berraklığını kararlı kılmaktadırlar. Suiçi bitkileri arasında ölçülen klorofil-a konsantrasyonları açık sudakinden daha yüksek olduğundan dolayı, muhtemelen fitoplankton üzerindeki zooplankton otlanma baskısının su berraklığı üzerine etkisi önemsizdi. Baskın tür olan Arctodiaptomus bacillifer, suiçi bitkileri ile açık su arasında günlük yatay göç yapmaktadır ancak sazlar ya da suiçi bitkilerinin başladığı nokta arasında herhangi bir günlük göç kaydedilmemiştir. Açık suistasyonunda sıcaklık tabakalaşması gözlenmiş, bu türün hypolimnion tabakasındaki gece ve gündüz yoğunluklarında istatistiki açıdan önemli bir fark kaydedilmiştir. Ancak epilimnion tabakasındaki gece ve gündüz yoğunlukları arasında istatistiki açıdan önemli bir fark gözlenmemiştir. Bu sonuçlar A. bacillifer türünün dikey göç yaptığını ancak diğer çalışmalarda gözlenen normal dikey göç örneklerinin aksine termoklin tabakasını geçmediğini işaret etmektedir. Günlük yatay ve dikeysel göçün en önemli sebebinin balık avlanma baskısı olduğu gözlenmiştir. Suiçi bitkiler zooplanktona üzerindeki balık avlanma baskısına karsı gündüz bir sığınak sağlarken hypolimnion tabakasındaki düşük oksijen yoğunlukları yine fiziksel bir sığınak sağlamıştır, termoklin tabakasının üzerinde dikey bir göç kaydedilmemesinin sebebi ise hypolimnion tabakasındaki besin miktarının yeterli olması ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF SUBMERGED MACROPHYTES IN STABILISING WATER CLARITY AND THE MIGRATION PATTERN OF DOMINANT ZOOPLANKTON IN LAKE EYMIR, TURKEY. Sillah, Mohamed. M.Sc, Department of Biological Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meryem Beklioğlu December 2002, 79 pages In this study, samplings within macrophyte beds and open water stations to determine the role of submerged macrophytes in stabilising water clarity and the migration pattern of dominant zooplankton from different habitats in Lake Eymir were carried out. The concentrations of nutrients and suspended solids (SS) were lower within the macrophyte beds than in the open water, while the water clarity was higher within the macrophyte beds than in the open water. The macrophyte beds stabilised the water clarity by absorbing the excess nutrients and reducing SS concentration. Grazing probably had little effect on water clarity, as chlorophyll-a concentration was higher in the macrophyte beds than in the open water. Arctodiaptomus bacillifer the dominant species undertook diel horizontal migration between the macrophyte beds and the open water station, while no diel changes were observed at the reed belt and at the macrophyte edge. The open water station was thermally stratified and the difference between daytime and nighttime density was significant at the hypolimnion but insignificant at the epilimnion. This indicated that A. bacillifer displaced vertically but this displacement did not cross uithe thermocline contrary to the common diel vertical migration pattern observed in other studies. Fish predation pressure was observed as the main inducing factor for DHM and DVM. The macrophytes beds served as daytime refuge while the low oxygen concentration in the hypolimnion served as physical refuge from fish predators. The lack of vertical displacement above the thermocline could be related to the adequate food supply in the hypolimnion.