Analysis of economic data using robust methods
Ekonomik verilerin sağlam metodlar kullanılarak incelenmesi
- Tez No: 121605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: En Çok Olabilirlik Tahmin Edicileri, En Küçük Kareler Tahmin Edicileri, Uyarlanmış En Çok Olabilirlik Tahmin Edicileri, Otoregresyon, Sağlamlık, Normal Olmayan Dağılımlar, İhracat Arzı Fonksiyonu. vı, Maximum Likelihood Estimators (MLE), Least Squares Estimators (LSE), Modified Maximum Likelihood Estimators (MMLE), Autoregression, Robustness, Non-normality, Export Supply Equation. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
öz EKONOMİK VERİLERİN SAĞLAM METODLAR KULLANILARAK İNCELENMESİ Erdoğan Coşar, Evren İstatistik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşen Akkaya Kasım 2002, 72 sayfa İhracat bir ülkenin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynamaktadır. Ticaret politikalarını yürütmedeki önemi sebebiyle ihracat fonksiyonlarının tahmini üzerine geniş bir literatür vardır. İhracat fonksiyonlarının tahmin edildiği pek çok çalışmada hata terimlerinin normal dağıldığını varsayan ekonometri teknikleri kullanılmıştır. Bununla beraber, son yıllarda normal dağılıma sahip olmayan hata terimlerinin uygulamada daha yaygın olduğu gözlenmektedir.Bu çalışmanın amacı, hata terimleri normal dağılıma sahip olmadığı zaman ihracat arzı modeli parametrelerini uyarlanmış olasılık metodu kullanarak tahmin etmek, sağlam ve etkin tahmin ediciler geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF ECONOMIC DATA USING ROBUST METHODS Erdoğan Coşar, Evren Department of Statistics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşen Akkaya November 2002, 72 pages Export plays an important role in the economic development of a country. Because of its importance in implementing trade policies, there is an extensive literature on the estimation of export functions. Most of the studies on estimating export functions utilized conventional econometric techniques with the normality assumption of innovations. However, it has been recently recognized that non-normal distributions for innovations are more common in practice. IllThe main aim of this study is to estimate the export supply model parameters when the residuals are not normally distributed and to develop robust and efficient estimators by the use of the modified likelihood methodology.